Ziua deţinuţilor politici anticomunişti, marcată la Reșița. „Este datoria noastră să le păstrăm vie memoria”

 

Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 în România este marcată în fiecare an în data de 9 martie. Comemorarea deținuților politici anticomuniști în ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Parlament printr-o lege adoptată în 2011.

 

La fel ca în fiecare an, pe 9 martie – Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, luptătorii din rezistența anticomunistă din munții Banatului, martirii temnițelor și deportații în Bărăgan au fost comemorați la Troița din Parcul Episcop Martir Valeriu T. Frenţiu (fost Cărăşana) din Reșița. Manifestările au cuprins o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Reșiței, Gheorghe Șuveți, scurte alocuțiuni și depuneri de coroane la Troița martirilor anticomuniști.

 

„Istoria trebuie să fie cunoscută de toată lumea pentru a nu fi repetate greșelile și ororile din trecut. Luptătorii anticomuniști sunt eroii noștri, sunt mucenicii noștri și acesta este motivul pentru care astăzi, de sărbătoarea celor 40 de Mucenici, îi comemorăm pe cei care au pierit pentru libertate, pentru dreptate în acei ani grei ai regimului totalitar comunist”, a spus președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin, Cornelia Fetea, fostă deportată în Bărăgan.

 

La evenimentul comemorativ a fost prezent și Nicolae Ciurică, ultimul partizan din rezistența anticomunistă în viață. „Am fost cu arma în mână patru ani în munții Banatului. Cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat cu viață de fiecare dată din încercuirile Securității. A opta oară am fost arestat, după ce am fost trădat. Am primit condamnare de 25 de ani. Am stat zece ani în temnițe, am îndurat chinuri și foame”, a spus Nicolae Ciurică.

 

 

Într-una dintre temnițele prin care a trecut, Nicolae Ciurică a stat în celulă cu bunicul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. „Astăzi am trăit momente emoționante alături de toți cei care au dorit să aducă un omagiu celor care s-au sacrificat sau au suferit pentru faptul că regimul comunist i-a deportat. Este datoria noastră să le păstrăm vie memoria celor care şi-au jertfit viaţa luptând împotriva regimului comunist. Pentru a le cinsti munca și curajul de a se revolta împotriva regimului comunist, în anul 2022, am avut onoarea să le înmânez diploma de cetățean de onoare al județului Caraș-Severin doamnei Cornelia Fetea și domnului Nicolae Ciurică, ultimul partizan bănățean în viață. Istoria este o poveste fără de preț dacă nu este pătrunsă de adevăr și trebuie să fie cunoscută de toată lumea pentru a nu fi repetate greșelile și ororile din trecut”, a declarat Romeo Dunca.

 

Despre importanța cunoașterii trecutului a vorbit și primarul Reșiței, Ioan Popa: „Nu avem voie să ne uităm istoria. Este important să comemorăm jertfa celor care au suferit în urma ororilor comise de comuniști. Trebuie să le ținem memoria vie astfel încât să nu se mai întâmple acele lucruri, mai cu seamă că vedem ce se întâmplă la numai câteva sute de kilometri, lângă noi: ursul rus continuă să se zvărcolească. Noi, ca țară, suntem protejați de structurile euroatlantice și europene, dar trebuie și la nivel personal, fiecare dintre noi să-și amintească mereu ce s-a întâmplat în trecut pentru ca acele orori să nu mai fie posibile”.

 

Manifestarea a fost organizată de Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Victimelor Dictaturii Comuniste – Filiala Caraș-Severin.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available