Primăria Reșița este în continuare interesată de achiziționarea uneia dintre clădirile emblematice ale municipiului – Casa de Cultură a Sindicatelor – însă, deși a scăzut la jumătate, prețul de pornire a licitației pentru valorificarea clădirii este considerat, în continuare, prea mare.
Administratorul judiciar al Uzinei Constructoare de Mașini Reșița, în patrimoniul căreia se află Casa de Cultură a Sindicatelor, a organizat, în ultimele 12 luni, mai multe licitaţii pentru vânzarea imobilului în suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați, însă, până în prezent, fără niciun rezultat. Aceasta deși cu fiecare serie, conform procedurilor, prețul de pornire a scăzut ajungând de la 6.000.000 de euro, cât era inițial, la 3.000.000 de euro, la ultima licitație, în august.
Primăria Reșița și-a exprimat intenția de a cumpăra imobilul, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum din cauza prețului considerat mult prea mare față de valoarea reală pe care ar avea-o. Fapt confirmat și de licitațiile eșuate. „Interes din partea Primăriei pentru Casa de Cultură a Sindicatelor a existat încă de la început. Problematica cea mai mare a fost legată de prețul pe care dânșii îl aveau în evaluarea lor, o evaluare făcută de o firmă din Cluj care plasa clădirea undeva la 6.000.000 de euro. La data respectivă, având în vedere această sumă, eu am spus pas, clădirea a fost scoasă la licitație și, dacă nu se vinde, prețul trebuie scăzut în etape. După ce va ajunge la o valoare pe care noi o considerăm reală și realistă, o vom cumpăra”, a declarat primarul Ioan Popa.
Potrivit edilului, un preț corect pentru Casa de Cultură a Sindicatelor ar fi în jurul a 1.200.000 de euro, municipalitatea urmând să aștepte ca licitațiile organizate de lichidatorul judiciar să ajungă la acest prag. „Există trei clădiri în Reșița care au relativ aceeași suprafață cumulată: Hotelul Semenic, Institutul de Proiectări de pe Calea Caransebeșului și Casa de Cultură. Au câte 10.000 de metri pătrați construiți. Noi am luat Institutul de Proiectări anul trecut cu 1.200.000 de euro de la lichidator. De la 1.200.000 de euro până la 6.000.000 de euro, cât a fost evaluată Casa de Cultură, e cale lungă”, a explicat Ioan Popa. Acesta a mai precizat că, odată cumpărat, imobilul, aflat în stare de degradare, va consuma sume consistente pentru reabilitare: „Problema mare nu este cât dăm pe Casa de Cultură, ci cât trebuie să băgăm în ea. La prețurile actuale, dacă vrei să reabilitezi o clădire de 10.000 de metri pătrați trebuie să iei în calcul minimum 500 de euro pe metru pătrat, deci 5.000.000 de euro. Dăm 1.000.000 de euro pe clădire, dar ne mai trebuie încă 5.000.000 de euro pentru a o face funcțională”.
Intenția municipalității este de a transforma Casa de Cultură a Sindicatelor într-o clădire cu dublă destinație: culturală și administrativă, în care, pe lângă zona sălii de spectacole, să funcționeze serviciile primăriei.