Muzeul Banatului Montan din Reșița va găzdui, astăzi, 13 decembrie, lansarea volumului „ORAVITZAN: Lumina care te zidește/The Light that builds you” și proiecția filmului „Oul dogmatic și mirabila sămânță: Silviu Oravitzan”.
Artistul plastic Silviu Oravitzan va fi prezent, astăzi, 13 decembrie, la Muzeul Banatului Montan, la un dublu eveniment ce-l are în centru: lansarea volumului „ORAVITZAN: Lumina care te zidește/The Light that builds you”, semnat de Dorina Sgaverdia, apărut la Editura Universității de Vest, 2023, și prezentarea filmului „Oul dogmatic și mirabila sămânță: Silviu Oravitzan”, în regia lui Ioan Cărmăzan, o producție a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film, 2023.
„Pornită dintr-un exercițiu de admirație față de creația Maestrului, cartea este o sinteză obligatorie într-un moment fast al culturii timișorene care a fost inaugurarea Spațiilor Oravitzan din Bastionul Muzeului Național al Banatului, proiectul cu care Fundația Oravitzan a pornit la drum. Autoarea are știința așezării dimpreună a biografiei, a interpretării hermeneutice și a manifestărilor publice într-o țesătură subtilă mai ales a vocilor exegetice. Sunt nume de referință nu numai ale culturii române, de la Sergiu Celibidache la Emil Cioran, de la Walter Biemel la Paul Barbaneagra, de la Bartolomeu Anania la Mitropolitul Ioan al Banatului, de la Ana-Maria Altmann la Pavel Șușară, de la Basarab Nicolescu la Radu Preda, pentru a nu aminti decât câteva referințe”, spune profesorul universitar Marcel Tolcea, autorul prefeței volumului. Alături de acesta vor vorbi, la Muzeul Banatului Montan, criticul de artă Ada D. Cruceanu, scriitorul Gheorghe Jurma și autoarea Dorina Sgaverdia.
Artistul plastic Silviu Oravitzan s-a născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite, lucrările sale fiind considerate a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox. „Opera maestrului Silviu Oravitzan își are filonul în simbolurile ancestrale şi în lumea satului bănățean, în țesătura portului popular, în credință și în Lumina Necreată pe care o redă celorlalți prin lucrările sale atât de apreciate și cunoscute în Europa şi peste ocean, în Statele Unite ale Americii”, spune managerul Muzeului Banatului Montan, Livia Magina.
Organizat în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara și Fundația Oravitzan, evenimentul de la Muzeul Banatului Montan va începe la ora 17.00.
Sursă foto: oravitzan.ro