11 bănci amendate de ANPC pentru presupuse practici înșelătoare! Se va reface modul de rambursare a creditelor acordate persoanelor fizice?

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat astăzi că a sancționat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare care ar fi săvârșite de acestea cu privire la modul de calcul al ratelor. Băncile au primit amenzi de 550.000 lei și li s-a pus în vedere să emită noi grafice de rambursare.

 

Verificările comisarilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au vizat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, în lei sau valută, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul persoană fizică, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor. Practicile înșelătoare, susține ANPC, au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plătesc, de fapt, preponderent dobândă.

 

Cei 11 operatori economici sancționați cu amenzi în valoare de 550.000 lei sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale. Comisarii ANPC au propus acestora și măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

 

„Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

 

Acțiunea de control la societățile bancare din România este în curs, mai precizează reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available