18 comune din Caraș-Severin, fără niciun medic de familie. La nivelul întregului județ, deficitul este de aproape 30%

 

Județul Caraș-Severin se confruntă, de ani de zile, cu o criză a medicilor de familie care nu-și mai găsește rezolvarea. Deficitul este tot mai mare de la un an la altul, cele mai mari probleme fiind în mediul rural, unde gradul de acoperire cu medici de familie este sub 60%.

 

Numărul medicilor de familie care activează în Caraș-Severin este tot mai mic de la un an la altul, indică datele centralizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Numai în ultimii trei ani au ieșit din sistem 16 medici de familie: în 2020 erau 149 de medici, în 2021 – 139 de medici, anul trecut – 135, iar anul acesta mai sunt 133 de medici de familie în contract cu CJAS. Aceasta în condițiile în care necesarul de medici de familie, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare care prevede un medic la 1.800 de persoane, este de 187 pentru Caraș-Severin, rezultând, astfel, un deficit de 28,9% la nivelul județului.

 

Situația cea mai gravă este în mediul rural, unde ar fi nevoie de 88 de medici de familie, dar activează doar 51, gradul de acoperire cu medici de familie fiind de numai 57,9%. 18 comune nu au niciun medic de familie, în alte șase comune există doar puncte de lucru, iar în zece comune există un cabinet de medicină de familie, însă necesarul, ținând cont de populația arondată, este de doi medici.

 

„În județul Caraș-Severin sunt localități în care nu există medic de familie, iar persoanele beneficiare ale pachetelor de servicii medicale se adresează (prin  înscrierea pe listă) medicilor de familie din localitățile apropiate sau există doar puncte de lucru. Localitățile fără medic de familie sunt: Brebu Nou, Biniș (există doar un punct de lucru), Berliște, Cărbunari, Cornereva (există doar un punct de lucru), Ciudanovița, Copăcele, Ciuchici, Constantin Daicoviciu (există două puncte de lucru), Doclin, Domașnea, Dognecea (există un punct de lucru), Ezeriș, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier (există un punct de lucru), Șopotu Nou, Târnova (există un punct de lucru), Ticvaniu Mare, Vrani și Vărădia. De asemenea, sunt localități unde există un cabinet de medicină de familie, însă necesarul de medici de familie este de doi medici: Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Slatina Timiș, Teregova, Turnu Ruieni și Zăvoi”, se arată într-un raport al CJAS Caraș-Severin. Potrivit reprezentanților instituției, în perioada următoare, doi medici de familie nou-veniți în județ ar urma să deschidă cabinete la Dognecea și Cornereva.

 

În mediul urban, au contract cu CJAS 82 de medici de familie, în timp ce necesarul este de 99 de medici de familie. Cea mai gravă situație este în orașul Anina, unde sunt doar doi medici de familie, necesarul fiind de cinci. Deficit este și în municipiul Reșița, unde ar mai fi nevoie de doi medici de familie. Tot de câte doi medici de familie mai este nevoie și în orașele Bocșa și Moldova Nouă, iar în Oravița, de un medic.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available