200.000 de euro pentru reducerea abandonului școlar. 30 de școli din Caraș-Severin vor primi finanțare prin PNRR

 

30 de școli primare și gimnaziale din Caraș-Severin considerate cu vulnerabilitate ridicată vor beneficia de granturi pentru reducerea și combaterea abandonului școlar în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

 

Guvernul a adoptat, la sfârșitul anului trecut, Hotărârea privind aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – cuprins în Proiectul Național de Reformă „România Educată” –, cu finanțare nermabursabilă prin PNRR în valoare de 543.000.000 de euro.

 

În total, la nivel național au fost identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație, în cadrul proiectului pilot „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, intervenție și compensare pentru a crește participarea școlară”, 3.235 de școli primare și gimnaziale eligibile în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Peste 2.500 dintre acestea sunt clasificate cu un nivel de vulnerabilitate ridicat în ceea ce privește riscul de abandon școlar și vor primi finanțare prin PNRR – granturi în valoare de maximum 200.000 euro fiecare.

 

Pe lista unităților de învățământ cu prioritate de intervenție ridicată care vor primi aceste granturi se regăsesc și 30 de școli din Caraș-Severin care se confruntă cu problema abandonului școlar. Șase dintre acestea sunt din mediul urban – două din Reșița: Școala Gimnazială „Mihai Peia” și Colegiul Național „Diaconovici Tietz” (foto); două din Bocșa: Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială Nr. 2; Liceul „Mathias Hammer” din Anina și Liceul Bănățean din Oțelu Roșu –, iar 24, din mediul urban – școlile gimnaziale din Ocna de Fier, Fârliug, Măureni, Dognecea, Vărădia, Grădinari, Obreja, Vermeș, Mehadica, Forotic, Răcășdia, Socol, Sacu, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Sasca Montană, Vrani, Triol, Ramna, Berliște, Poiana, Berzasca, Copăcele și Cornuțel.

 

De asemenea, alte 43 de unități de învățământ din Caraș-Severin – 12 din mediul urban și 31 din mediul rural – au fost identificate cu nivel de vulnerabilitate mediu în ceea ce privește abandonul școlar. Cinci dintre unitățile de învățământ din mediul urban sunt în municipiul Reșița – Colegiul Național „Mircea Eliade; Liceul de Arte „Sabin Păuța”; Școala Gimnazială Nr. 7; Liceul Baptist și Școala Gimnazială Nr. 8. Pe listă se mai regăsesc Școala Gimnazială „Romul Ladea” și Liceul Tehnologic „Mihai Novac” din Oravița, Şcoala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială Nr. 1 din Oțelu Roșu, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, Liceul Tehnologic „Decebal” din Caransebeș și Liceul Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa. În mediul rural, este vorba despre Liceul Teoretic Bilingv Româno-Croat din Carașova, Liceul Tehnologic din Berzovia, Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova, Şcoala Profesională Agricolă din Cornereva, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici și despre școlile gimnaziale din Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Petroșnița, Zăvoi, Verendin, Goruia, Zorlențu Mare, Băuțar, Dalboșeț, Târnova, Văliug, Vârciorova, Mehadia, Bănia Glimboca, Turnu Ruieni, Brebu, Sichevița, Ezeriș, Cărbunari, Lupac, Naidăș, Șopotu Nou, Armeniș, Pojejena și Marga.

 

Potrivit Ministerului Educației, până la finalul lunii martie, primele 750 de școli de la nivelul întregii țări vor beneficia de finanțare prin Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Banii vor putea fi utilizați pentru diferite tipuri de activități – cursuri remediale; after school; asigurarea consilierilor si mediatorilor școlari în comunitățile roma; orientare școlară; cursuri de educație parentală; sprijin pentru concursuri școlare și activități adaptate elevilor din grupuri vulnerabile; cercuri școlare, activități de sprijin individualizat; subvenții; vizite de documentare; excursii; tabere; festivaluri; activități sportive; parteneriate între școli și alte entități; networking școlar, dar și pentru achiziția de echipamente IT, software, echipamente sportive, birotică, abonamente internet, kituri științifice, abonamente la platforme educaționale sau pentru amenajarea unor spații de lectură sau a curții școlii.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite