29 martie 1971 – 29 martie 2021. REȘIȚA UNIVERSITARĂ împlinește 50 de ani

La 29 martie 1971, în Reșița lua ființă Institutul de Subingineri din cadrul Institutului Politehnic Traian Vuia din Timișoara. Împlinirea a 50 de ani de învățământ universitar la Reșița găsește unitatea de învățământ superior din capitala Banatului Montan funcționând sub tutela Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după o perioadă de 28 de ani de autonomie universitară sub sigla UEMR. Redăm mai jos un articol semnat la ceas aniversar de către Cristian Paul Chioncel, actualul prodecan al Facultății de Inginerie din Reșița.

REȘIȚA UNIVERSITARĂ, de la Institutul de Subingineri Reșița și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița la CENTRUL UNIVERSITAR UBB DIN REȘIȚA
50 de ani de învățământ superior la REȘIȚA (1971-2021)

La 29 martie 2021 se împlinesc 50 de ani de învățământ superior la Reșița. Este un moment de mândrie și împlinire pentru comunitatea reșițeană în anul când, totodată, se aniversează 250 de ani de la nașterea Reșiței industriale, ca primul centru siderurgic din sud-estul Europei. La ceas aniversar, ne exprimăm aleasă considerație față de cei care au depus piatra de temelie a Reșiței universitare și un gând de recunoștiință pentru cei care care au trudit la înființarea, creșterea și devenirea în timp a universității reșițene.

Fiecare universitate este un proiect cultural, social și istoric care reunește valori ce trec prin timp și devin repere pentru o comunitate în străduințele acesteia de a schimba mereu prezentul pentru a clădi viitorul.

În primăvara anului 1971 – la sărbătorirea bicentenarului  industriei reşiţene – răspunzând unei necesităţi îndelung resimţite, dar şi unei dorinţe a oamenilor de seamă din Banatul de munte de a avea învăţământ tehnic superior – a luat fiinţă Institutul de Subingineri Reşiţa „în subordinea Institutului Politehnic «Traian Vuia» din Timișoara”, în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 321 din 29 martie 1971.

Cronologic, în evoluția învățământului superior la Reșița se pot distinge 3 (trei) perioade:

  1. Perioada 01.10.1971-01.10.1992, ca instituție de învățământ tehnic superior – Institutul de Subingineri Reșița (1971-1989) și Facultatea de Inginerie din Reșița (1990-1991) – în subordonarea Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara și, apoi, în cadrul Universității „Politehnica” din Timișoara.
  2. Perioada 01.10.1992-27.09.2020, ca universitate autonomă sub denumirea de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița care, până în anul 2011, a avut două facultăți: Facultatea de Inginerie (FIR) și Facultatea de Științe Economice și Administrative (FSEA). Între anii 2016-2020, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a avut trei facultăți: Facultatea de Inginerie și Management (FIM), Facultatea de Științe Economice (FSE) și Facultatea de Științe Sociale (FSS).
  3. Perioada 28.09.2020-prezent, ca Centrul Universitar Reșița al prestigioasei Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în urma fuziunii dintre cele două universități. Astăzi, Reșița universitară oferă programe de studii la şase facultăți, dintre care, Facultatea de Inginerie din Reșița, iar celelalte cinci facultăți în cadrul UBB Cluj-Napoca, cu programe la Reșița, și anume: Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) și Facultatea de Psihologie și Științele Educației (FPSE).

Resița universitară, atât prin învățământul tehnic superior, cât și prin învățământul în științe umaniste și ale educației, a fost și va rămâne „o școală aplicată” pentru pregătirea tinerilor în domenii căutate în fiecare etapă de evoluție a societății. Odată ce „sămânța aruncată la Reșița a învățământului superior a ajuns pe teren fertil și a prins rădăcini”[1], s-a căutat mereu ca rezultatele activității didactice și de cercetare din învățământul superior reșițean să fie cunoscute nu numai în România, ci și-n străinătate prin crearea și dezvoltarea unor relații de încredere – peste 30 de parteneriate – cu universități din Germania, Franța, Austria, Polonia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Serbia și Moldova.

Cu toate încercările prin care a trecut, învățământul superior din Reșița se bucură astăzi de o recunoaștere națională și internațională, îmbinând tradiția școlii românești cu experiența acumulată din alte țări, în cadrul mobilităților oferite studenţilor şi cadrelor didactice prin programul Erasmus la care instituția participă din anul 1997.

Recunoașterea a fost confirmată în timp prin calitatea absolvenților, care s-au afirmat atât în țară, cât și peste hotare, Reșița universitară fiind cu adevărat ca „o carte deschisă stilizată” de curaj, așa cum a fost îndemnul ministrului Gheorghe Ștefan: „nu trebuie să vă fie teamă când vreți să deschideți o școală, ci când vreți s-o închideți.”[2]

La ceas aniversar, pentru Reșița universitară cele mai potrivite cuvinte sunt:

Vivat, crescat, floreat!

 

Cristian Paul Chioncel,

prodecan al Facultății de Inginerie

din cadrul Centrului Universitar UBB din Reșița

 

 

[1] Acad. Mircea Malița – Cuvântul rostit la Reșița, în anul 1972, în calitate de Ministru al Educației și Învățământului.

[2] Ministrul Gheorghe Ștefan – Îndemnul rostit la audiența de la Ministerul Învățământului și Cercetării, 1991.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available