Activitățile de control desfășurate de comisarii Gărzii de Mediu pe parcursul anului trecut pentru verificarea modului de gestionare a deșeurilor și a salubrizării localităților din Caraș-Severin s-au lăsat cu amenzi consistente pentru primăriile din județ. De sancțiuni nu au scăpat nici firmele de salubritate.
Pe parcursul anului trecut, comisarii Gărzii de Mediu au efectuate controale la toate cele 77 de primării și la cei patru operatori de salubritate din județ, principala problemă constatată fiind depozitarea necontrolată a deșeurilor în diverse locații, fără respectarea unor minime norme de protecție a mediului. Este vorba despre binecunoscutele „rampe” de gunoi clandestine „răsărite” în preajma majorității localităților din județ (și) în contextul în care Sistemul integrat de management al deșeurilor încă nu funcționează în Caraș-Severin.
„Atât Unităților Administrativ Teritoriale, cât și operatorilor de salubrizare care nu au respectat prevederile legislației de protecția mediului în ceea ce privește activitatea de salubrizare desfășurată le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale și le-au fost impuse măsuri de conformare cu termene limită. Principalele deficiențe constatate au fost pentru depozitări de deșeuri necontrolate și nedepunerea declarațiilor la Administrația Fondului de Mediu”, se precizează în raportul de activitate al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin, semnat de comisarul șef Remus Blujdea și prezentat luna aceasta în cadrul Colegiului Prefectural.
Potrivit datelor din raport, în total, au fost date 60 de amenzi în valoare de 816.000 de lei. Cele mai multe amenzi, 57, în valoare de 751.000 de lei, au fost date primăriilor din județ. Au fost amendați și trei operatori de salubritate cu suma totală de 65.000 de lei.
În ceea ce privește Sistemul integrat de management al deșeurilor, încă nu au fost finalizate toate etapele de punere în funcțiune, se precizează în raportul Gărzii de Mediu. Astfel, în momentul de față, „mai este necesară predarea celor cinci stații de transfer (Bozovici, Oțelu Roșu, Pojejena, Băile Herculane și Oravița) și emiterea ordinului de începere a activității către SC Girexim Universal SA, precum și finalizarea procedurilor de atribuire a serviciilor de salubritate pentru cele șase zone în care a fost împărțit județul Caraș-Severin. Este vorba despre Zona 1 – acoperă partea de nord-vest și partea central-nordică a județului, deservită direct de Centrul integrat de management al deșeurilor de la Lupac; Zona 2 – acoperă partea central-sudică a județului, deservită de stația de transfer Bozovici; Zona 3 – acoperă partea de sud a județului, deservită de stația de transfer Pojejena; Zona 4 – acoperă partea de vest a județului, deservită de stația de transfer Oravița; Zona 5 – acoperă partea de vest a județului, deservită de stația de transfer Băile-Herculane și Zona 6 – acoperă partea de nord-est a județului, deservită de stația de transfer Oțelu Roșu”.
În momentul de față, singura locație din cele șase unde pot fi duse deșeuri este Centrul integrat de la Lupac. „După remedierea unei serii de defecte apărute în perioada de garanție la lucrările de construcții și la instalațiile din dotare, Centrul integrat de management al deșeurilor de la Lupac a început operarea în august 2020, cu o întârziere de circa doi ani. La ora actuală, Centrul integrat de management al deșeurilor de la Lupac funcționează, operatorul acestuia fiind SC Girexim Universal SA. Activitatea centrului a fost reglementată prin autorizația integrată de mediu nr. 02/16.04.2018”, precizează comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Remus Blujdea.
Sursă foto: Garda de Mediu Caraș-Severin (septembrie 2020, zona Bocșa)