UPDATE. 3 săptămâni fără cazuri noi de COVID-19 în Caraș-Severin! Dar la o medie de numai 5 persoane testate pe zi!

S-a ajuns azi, 12 iunie, la 21 de zile consecutive fără depistarea de cazuri noi de COVID-19 în Caraș-Severin, în condițiile în care în ultima perioadă media zilnică de noi persoane testate este de 5! Mult sub media județeană pe plan național, care oscilează între 100 și 200 de testați pe zi!

Caraș-Severinul continuă să fie județul cu cel mai mare număr de zile consecutive, acum 21, fără cazuri noi de infectați cu virusul SARS-CoV-2. Acest rezultat merge însă mână în mână cu o altă situație statistică: media zilnică de noi persoane testate este una dintre cele mai mici din țară! La nivel național raportându-se în ultimul timp între 5.000 și 11.000 de testați pe zi, rezultă o medie zilnică județeană de 100-200. În Caraș-Severin însă, de ceva timp înregistrăm numere formate aproape exclusiv dintr-o singură cifră pe zi! Mai exact, în ultimele 14 zile au fost testate câte 3, 3, 9, 4, 1, 2, 2, 6, 14, 9, 12, 0, 3 și, respectiv, 3 persoane pe zi. În total, în perioada analizată au fost testate, așadar, 71 de persoane, ceea ce înseamnă o medie de 5 pe zi.

Cazuri puține, pe măsura numărului redus de testări?

Să fie acest număr redus cauza nedepistării de noi infecții cu noul coronavirus? Am adresat această întrebare, pe care mulți dintre cititorii noștri au lansat-o, Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Botgros, ne asigură că testările s-au făcut după aceleași criterii ca peste tot: „Protocolul de testare este același: sunt testate persoanele simptomatice sau, dacă apare un focar, cadrele medicale care au intrat în contact cu persoanele infectate. În Caraș-Severin este mai mică media pentru că nu avem cazuri noi, iar în spitale nu mai e niciun bolnav COVID. Deci nu este pusă în pericol lumea medicală. Va crește numărul de testări doar dacă apar cazuri simptomatice dintre cei veniți din afara țării sau alte cazuri noi”.

Am constatat însă că în alte județe se fac testări și la nivel de unități economice, la inițiativa directorilor de companii. Am întrebat dacă în Caraș-Severin există astfel de agenți economici care fac testări pe cont propriu, cu sprijinul DSP. „De unități private nu știm. Posibil să fie, dar nu au luat legătura cu DSP. Dar faptul că nu mai sunt cazuri noi de 21 de zile ne face să credem ca s-a reușit cât de cât ruperea lanțului de transmisie. Iar ce e important, nici de la cei carantinați nu au mai apărut cazuri de COVID”, a declarat pentru resita.ro reprezentantul DSP.

CITEȘTE ȘI: Caraș-Severinul a scăpat de COVID-19. Ultimul pacient, o femeie de 73 de ani, a fost externat în această după-amiază

În altă ordine de idei, potrivit datelor furnizate de DSP Caraș-Severin, în ultimele 24 de ore, 172 de cărășeni au ieșit din izolare la domiciliu după expirarea celor 14 zile impuse de legislația în vigoare. Dar au intrat în izolare alte 322 de persoane, astfel încât numărul celor care nu pot părăsi domiciliul a urcat la 4.058. În carantină instituționalizată sunt în continuare 6 persoane.

La nivel național, două zile la rând cu peste 200 de noi cazuri

La nivel național, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat iarăși peste 200 de noi cazuri de infecții cu SARS-CoV-2. Astăzi au fost raportate 222 de noi îmbolnăviri, foarte aproape de raportarea precedentă, 237, astfel încât bilanțul total a ajuns la 21.404 de persoane infectate cu coronavirus.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.445 au fost declarate vindecate și externate, iar 1.380 au decedat, dintre care 11 în ultimele 24 de ore. Câte un deces a fost înregistrat la categoriile de vârstă 30-39 ani, 40-49 ani, 50-59 ani, 60-69 ani, 3 decese la vârste de 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate aceste 11 ultime decese, potrivit GCS, sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pe secțiile ATI ale spitalelor din țară, în acest moment sunt internați 171 de pacienți cu COVID-19. Nu este și cazul spitalelor din Caraș-Severin, care nu mai au niciun pacient infectat cu noul coronavirus.

UPDATE, sâmbătă, 13 iunie, ora 16.50

În ultimele 24 de ore, în Caraș-Severin au fost testate de COVID încă 4 persoane, toate testele având rezultat negativ. Așadar, oficial, de 22 de zile în județul nostru nu a apărut niciun caz nou de infecție cu SARS-CoV-2. DSP a transmis azi următoarele date: persoane izolate – 3.990, persoane ieşite din izolare în ultimele 24 ore – 191, persoane carantinate – 5, persoane nou intrate în carantină – 0, persoane ieşite din carantină în ultimele 24 ore – 1, persoane testate de la începutul pandemiei – 1.650.

La nivel național, în ultimele 24 de ore au apărut 275 de cazuri noi de COVID-19. S-a ajuns astfel la un total de 21.679 de persoane infectate cu noul coronavirus, 15.635 dintre acestea fiind vindecate și externate. Numărul deceselor a urcat la 1.394.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available