Asociația Locus, cu proiectul „HerculaneProject – revitalizarea malurilor râului Cerna ca arteră verde și culturală a Băilor Herculane”, se numără printre cele 20 de ONG-uri câștigătoare ale granturilor în valoare totală de 1.000.000 de euro, acordate prin intermediul Raiffeisen Comunități.
Aproape 200 de organizații neguvernamentale din toată țara, atât din comunități mici, cât și din centre urbane mari, au înscris proiecte în Acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate Raiffeisen Comunități, susținut de Raiffeisen Bank România și Asociația pentru Relații Comunitare, prin intermediul căruia sunt oferite granturi în valoare totală de 1.000.000 de euro. În urma jurizării făcute de peste 30 de lideri din societatea civilă, din mediul de afaceri și media, au fost declarate câștigătoare 20 de ONG-uri, care vor primi, fiecare, câte 50.000 de euro pentru proiectele depuse.
Printre câștigători se numără și Asociația Locus, cu proiectul „HerculaneProject – revitalizarea malurilor râului Cerna ca arteră verde și culturală a Băilor Herculane”. „Proiectul își propune revitalizarea malurilor râului Cerna prin trei pachete de activități educative, comunitare și ecologice, are ca scop reconectarea comunității locale și tranzitorii cu malurile râului Cerna și cu izvoarele termale, cercetarea și conservarea ecosistemului natural și propunerea de intervenții alternative, sustenabile și reversibile în ceea ce privește regenerarea unor spații verzi. Inițiativa vine în continuarea proiectului demarat de HerculaneProject în 2019, sprijinit de comunitatea locală, sectorul public și privat, impactul fiind vizibil și cuantificabil”, spun reprezentanții Asociației Locus. Aceștia explică și ce vor face, în mod concret, cu cei 50.000 de euro: „Finalizăm amenajarea promenadei Împărătesei Sissi prin intermediul a două ateliere meșteșugărești și al unui proiect de amenajare peisageră a spațiului verde. Amenajăm cădițele cu apă termală pentru a ne bucura cu toții de băi sulfuroase. Studiem profilele malului râului în cinci contexte urbane diferite ale stațiunii și propunem intervenții reversibile în ceea ce privește accesibilizarea, petrecerea timpului liber și conservarea ecosistemului natural. Organizăm trei campanii de ecologizare a râului alături de organizațiile de tineri și de turism din Herculane”.
Cei 20 de câștigători au fost aleși în ordinea celor mai mari note obținute în urma jurizării – pondere 80% și a votului comunitar – pondere 20%. „Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat pe perioada votului comunitar, cât și pentru faptul că alegeți să credeți că o dezvoltare sustenabilă a Băilor Herculane este posibilă! Ați fost uimitori și ne-ați arătat încă o dată că puterea comunității face diferența! Mulțumim juriului pentru încrederea acordată, partenerilor și profesioniștilor pentru că s-au alăturat acestui proiect ambițios și nu în ultimul rând voluntarilor pentru că ne sunt alături în fiecare acțiune pe care o desfășurăm la Băi!”, au transmis reprezentanții Asociației Locus.
Termenul final pentru implementarea proiectului este 31 martie 2025.