Deepfake, fratele mai mare al fake news-ului

Manipularea maselor electorale a înregistrat o creștere substanțială de la scandalul Cambridge Analytica până în prezent, înregistrările video joacă un rol foarte important odată cu avansarea tehnologiei, iar România nu este ferită de deepfake.

Deepfake reprezintă un conținut fals modificat cu ajutorul AI (inteligență artificială), adică înregistrări video și audio care nu au existat niciodată, dar sunt foarte greu de demascat.

Dacă până acum se folosea Photoshopul sau alte programe asemănătoare pentru creearea unor fake news, dar care mai apoi erau demascate, acum tehnologia permite maselor de oameni cu un minim efort logistic să lanseze adevărate capodopere fake cu un puternic impact vizual și emoțional.

În perioada următoare în România se desfășoară alegerile prezidențiale, locale și parlamentare, iar riscul ca deepfake să apară în mediul online este unul destul de mare, această tehnlogie și altele au fost folosite în 2016, an electoral în America prin care s-a reușit influențarea masele reprezentând oamenii indeciși, iar în momentul de față în România numărul de oameni indeciși depășește 50%.

Prima victimă politica a deepfake-ului a fost unul dintre foștii președinți ai Americii, Barack Obama, ce transmitea un mesaj total necaracteristic.

Una dintre producțiile ce au strâns milioane de vizualizări este a celor de Corridor ce au regizat un scenariu al unui posibil soldat robotizat cu reflexe și o acuritate ce le depășesc mult pe ale omului.

Behing the scenes:

Ultimul clip reprezintă o prestatie a actorului Jim Meskimen sau o prestație a celor mai bun actori…

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available