7.500.000 de lei pentru reconfigurarea ghetoului din mijlocul Reșiței. Începe reabilitarea Căminului nr. 2 din Mociur

 

Amplasamentul Căminului nr. 2 din Mociur a fost predat constructorului în vederea demarării lucrărilor de reabilitare. Ulterior, celălalt cămin din zonă, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi demolat. Lucrările sunt finanțate din fonduri europene, în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea fondului locativ existent – reabilitarea blocului Cămin nr. 2 de locuințe sociale și demolarea blocului Cămin nr. 1 de locuințe sociale”.

 

Proiectul prin care una dintre zonele „gri” ale Reșiței – cartierul Mociur – va fi reconfigurată din punct de vedere urbanistic face parte din Strategia de Dezvoltare Locală a zonelor urbane marginalizate din Reșița și are obiective majore: reabilitarea Căminului nr. 2, demolarea Căminului nr. 1 și amenajarea spațiilor exterioare.

 

În perioada imediat următoare vor începe lucrările de reabilitare a Căminului nr. 2, după ce, la începutul acestei săptămâni, a fost predat amplasamentul constructorului. „În urma propunerii de reabilitare și recompartimentare a spațiului interior, din cele 90 de apartamente existente, vor rămâne și urmează a fi finalizate un număr de 50 de apartamente, având bucătării și băi proprii. Din cele 50 de apartamente nou propuse, vor fi 12 garsoniere, 28 apartamente cu 2 camere – tip 1 și tip 2 – și 10 apartamente cu 3 camere”, informează Raluca Peternel, consilier al  primarului Ioan Popa. De asemenea, vor fi executate intervenții ample și la subsolul imobilului. Acesta va fi curățat și igienizat, prin eliminarea apei și a gunoaielor și decopertarea și zugrăvirea pereților. De asemenea, trapele de intrare în subsol vor fi înlocuite cu unele noi, care să poată fi închise, pentru a limita accesul. „Subsolul va fi folosit ca subsol tehnic şi va avea rol de distribuție a coloanelor provenite de la centrala termică. De asemenea, în el se vor executa lucrări de structură, printre care: crearea de stâlpi noi din beton, consolidare a elementelor structurale existente, cămășuiri ale fundațiilor existente, cămășuiri ale pereților subsolului”, precizează reprezentanții municipalității.

 

Reabilitarea Căminului nr. 2 va fi urmată de demolarea imobilului din vecinătate – Căminul nr. 1 – și, la final, vor fi făcute reamenajări exterioare care cuprind: parcări, piațetă, loc de joacă, alei. De asemenea, vor fi refăcute instalațiile sanitare exterioare și cele de iluminat public. Lucrările vor fi executate de Asocierea TERMOCONSTRUCT SISTEM AVANTAJ SRL & ICCO FACILITY MANAGEMENT SRL, având ca subcontractant declarat pe AUTOMATIC AQUAPROIECT SRL.

 

Proiectul de reabilitarea și modernizare a fondului locativ existent din cartierul Mociur este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală de a lucrărilor contractate este de 7.487.688 de lei.

 

 

„Obiectivul general al proiectului îl constituie crearea condițiilor pentru integrarea populației marginalizate și creșterea coeziunii sociale a comunităților marginalizate din zona urbană marginalizată (ZUM) Mociur.  Proiectul face parte din Strategia de Dezvoltare Locală care cuprinde cinci zone urbane marginalizate împreună cu 5 zone urbane funcționale aferente acestora. Această strategie a fost elaborată de către Asociația Grupul de Acțiune Local (GAL) Reșița și este implementată sub coordonarea ei. GAL Reșița a fost inițiat în decursului anului 2016, având încă de la început scopul bine definit de a contribui la regenerarea urbană a cartierelor marginalizate din Reșița, promovând parteneriatul și lucrul împreună între actori sociali și mobilizând resurse financiare și de know how”, precizează Raluca Peternel. În perioada următoare, GAL Reșița intenționează să-și extindă preocupările și spre alte areale marginalizate din oraș care nu au putut fi luate în calcul în strategia actuală.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite