7 școli din Caraș-Severin cu promovare ZERO la Evaluarea Națională! Și elevii care nu au obținut cel puțin media 5 pot ajunge la liceu…

Cele 7 unități de învățământ unde niciun absolvent nu a fost capabil, după 8 ani de școală, să obțină măcar media 5 la examenul de Evaluare Națională sunt din mediul rural. Este vorba despre școli mici, cu elevi foarte puțini, dar absolvenți de gimnaziu de nota 1, 2 sau 3 se regăsesc, în număr destul de mare, și la unități de elită din Caraș-Severin.

Școlile gimnaziale cu promovare 0 la Evaluarea Națională sunt cele din Cornea, Dalboșeț, Fizeș, Gârnic, Luncavița, Sfânta Elena și Vărădia. În total, în aceste unități de învățământ au susținut examenul de Evaluare Națională doar 13 candidați. Niciunul dintre ei nu a obținut medie peste 5.

La nivelul tuturor unităților de învățământ din Caraș-Severin au fost 549 de candidați care nu au reușit să treacă pragul mediei 5. Iar aproape 40 dintre aceștia, printre care absolvenți de școli cu pretenții, cum ar fi Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița sau Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, au avut medii sub 2. Acest lucru nu îi va împiedica, însă, să ajungă să își continue studiile chiar și la liceu întrucât, anul acesta, opțiunile nu sunt condiționate de media obținută. „Media generală obținută în urma susținerii Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri, prin cifra de școlarizare aprobată, pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, explică purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Seveirn, Ion Chiosa.

La polul opus, școlile cu promovare de peste 90%

La polul opus se situează premianții, unitățile școlare cu promovare de 100%. Și în acest caz, cu două excepții, este vorba despre școli din mediul rural cu sub 10 absolvenți fiecare: Clocotici, Delinești, Naidăș, Ocna de Fier, Ramna, Sacu, Tirol și Zăvoi. Excepțiile sunt Colegiul Național „Traian Lalescu“ din Reșița, cu 47 de absolvenți, toți cu medii de peste 5, și Școala Gimnazială Nr. 2 din Bocșa, unde nu se poate vorbi, însă, despre o performanță, chiar dacă, strict matematic, promovarea este de 100%. Aceasta întrucât, de fapt, din cei 13 absolvenți ai școlii, doar unul s-a prezentat la examen și acesta a fost la un pas de a nu promova, obținând media 5.20.

De asemenea, în alte 5 unități de învățământ din Caraș-Severin gradul de promovare a fost de peste 90%. Este vorba despre două școli gimnaziale din Reșița, Nr. 2 și Nr. 7, unde au promovat 47 din cei 49 de candidați, respectiv 67 din 72. Lista este completată de 3 unități din mediul rural: Bănia, cu 14 promovați din 15 candidați, Băuțar, cu 10 din 11, și Borlova, cu 11 din 12.

În județul Caraș-Severin, rata de promovare a examenului de Evaluare Națională a fost, anul acesta, de 70,34%. Din cei 1.851 de elevi care s-au prezentat în prima sesiune, 1.302 au obținut medii peste 5, iar 7 dintre aceștia au încheiat examenul cu media 10. Un elev de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” a obținut media maximă după contestații. Ceilalți 6 absolvenți de 10 provin de la Școala Gimnazială Nr. 2 Reșița, 2 elevi, și câte unul de la Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița, Colegiul Național „C. D. Loga” Caransebeș, Școala Gimnazială Nr. 1 Oțelu-Roșu și Liceul „Hercules” Băile Herculane.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite