7,2 milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor din 47 de UAT-uri cărășene în Sistemul unic de cadastru și carte funciară

 

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin a încheiat în acest an contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu toate cele 47 de unități administrativ-teritoriale eligibile. Până acum, două comune din județ au fost cadastrate integral: Berzovia și Măureni.

 

Primarii din județ interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au semnat contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Caraș-Severin. În anul 2021 au fost parafate astfel de contracte cu 47 de UAT-uri. „Fiecare UAT poate primi în acest an până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Caraș-Severin în evidențele de cadastru și carte funciară în anul 2021 este de 7.160.146 lei”, ne-a declarat Beatrice Laura Ghiciu, purtătorul de cuvânt al OCPI Caraș-Severin.

 

Cele 47 de UAT-uri sunt următoarele: municipiile Reșița și Caransebeș, orașele Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu, comunele Bănia, Berzasca, Bolvașnița, Brebu, Brebu Nou, Carașova, Cărbunari, Ciclova Română, Ciuchici, Ciudanovița, Copăcele, Coronini, Dalboșeț, Doclin, Dognecea, Eftimie Murgu, Ezeriș, Fârliug, Gârnic, Goruia, Grădinari, Lăpușnicel, Lăpușnicu Mare, Lupac, Mehadica, Naidăș, Ocna de Fier, Pojejena, Prigor, Ramna, Rusca Montană, Sasca Montană, Sichevița, Socol, Șopotu Nou, Târnova, Turnu Ruieni, Văliug și Zorlențu Mare. În prezent, din totalul de 77 de UAT-uri din județul Caraș-Severin, au fost cadastrate în proporție de sută la sută două, comunele Berzovia și Măureni, precizează reprezentanții OCPI, lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) desfășurându-se în alte 28 de UAT-uri.

 

Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Caraș-Severin. Pentru a beneficia de acești bani, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate, menționează reprezentanții OCPI.

 

Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară. PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – aproximativ 1,5 miliarde de lei, precum și din bugetul local al UAT-urilor.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite