90 de ani de la primul meci al României la un Mondial. Un fotbalist al Reşiţei a marcat primul gol! În secunda 50!

Moment de referinţă pentru fotbalul românesc: se împlinesc astăzi exact 90 de ani de la primul meci pe care naţionala României l-a disputat la un Campionat Mondial — iar istoria partidei de debut se leagă şi de fotbalul reşiţean!

La 14 iulie 1930, tricolorii debutau la Mondialul din Uruguay contra selecţionatei din Peru. Victoria a revenit românilor cu scorul de 3-1, iar cel dintâi gol a fost marcat chiar în primul minut al întâlnirii, de un jucător al echipei UDR Reşiţa! Adalbert Deşu este fotbalistul care a deschis seria golurilor „mondiale” ale tricolorilor. Reuşita sa, din secunda 50 a meciului disputat la Montevideo, se află şi astăzi în topul celor mai rapide goluri marcate la un campionat mondial.

Născut la 24 martie 1909 la Gătaia, Deşu a fost atacant al echipei UDR timp de două sezoane, între 1928 şi 1930. În sezonul 1929-1930, fotbalistul Reşiţei a evoluat în şase partide sub tricolor, reuşind să marcheze trei goluri. Celelalte două reuşite semnate de Adalbert Deşu la echipa națională s-au consemnat în meciuri contra Bulgariei şi Iugoslaviei.

Se spune că la întoarcerea din Uruguay, Deşu a avut parte de o surpriză neplăcută la Reşiţa: preşedintele clubului UDR a refuzat să-i plătească salariul pentru perioada Cupei Mondiale. Acesta ar putea fi motivul pentru care Adalbert Deşu a părăsit Reşiţa, pentru a semna ulterior cu Banatul Timişoara. S-a retras din fotbal în 1933, din cauza stării precare de sănătate, şi a încetat din viaţă la 6 iunie 1937, la doar 28 de ani, din cauza pneumoniei.

Sursă foto: banatulazi.ro

Facebook Comments

Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available