Acces restricționat pentru mijloace motorizate în stațiunile montane din județ. Romeo Dunca: „Păşunile alpine sunt praf, există «bulevarde» pe toţi munţii!”

Deși există prevederi legale care restricționează accesul motorizat pe pășunile alpine (OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente) sau în păduri (Legea171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), ATV-urile, motocicletele sau mașinile de teren fac legea în zonele montane din Caraș-Severin, fapt constatat și de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a convocat ieri la sediul Palatului Administrativ o întâlnire de lucru la care au participat primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, viceprimarul comunei Turnu Ruieni, Zarie Rădoi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Remus Blujdea, și reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, cu scopul de a găsi soluții pentru a pune punct acestor practici care afectează atât mediul, cât și dezvoltarea turistică a staţiunilor montane din judeţ. „Să tratăm cu maximă exigenţă circulaţia vehiculelor de tip ATV, motociclete, boogie cars, snowmobile prin alte locuri decât drumurile publice, în special pe păşunile alpine. Pe zi ce trece fenomenul acesta se amplifică, atât vara, cât şi iarna. Păşunile alpine sunt praf, există «bulevarde» pe toţi munţii!”, a fost mesajul pe care Romeo Dunca l-a transmis încă din debutul întâlnirii.

Președintele Consiliului Județean a propus ca toate consiliile locale să aprobe regulamente sau, acolo unde acestea există, să le actualizeze, cu condiţii clare privind circulaţia vehiculelor motorizate pe drumurile publice din staţiunile montane. Înainte de a fi aprobate și aplicate, noile regulamente vor trebui să parcurgă etapele legale de consultări. „Faptul că trebuie o gândire comună este dovada întâlnirii de astăzi. Acolo unde vin turişti care vor să se bucure de munte, într-un mediu controlat, trebuie aplicate niște regulamente. Nu poţi interzice celui care este în Poiana Mărului să închirieze un ATV în stațiune dacă el este înmatriculat, dacă cei care închiriază sunt autorizaţi, au permis şi ATV-urile nu sunt dotate cu sisteme de evacuare altele decât cele puse de producător. Problema este că ei merg pe păşunile alpine şi agresează zona. Aprovizionarea pensiunilor ar trebui să se facă în anumite intervale de timp, nu când sunt turişti pe pârtie, şi pe un traseu dinainte stabilit. Numărul vehiculelor deţinute de către un operator de cablu nu poate fi mai mare de 2 per instalaţie”, a explicat Romeo Dunca.

După ce vor fi aprobate, noile regulamente vor fi aduse la cunoștința turiştilor şi a proprietarilor de pensiuni, una din modalitățile de informare propuse fiind montarea de panouri bilingve în staţiunile montane, la intrare, dar și în alte spaţii vizibile. În perioada imediat următoare, reprezentanți ai Consiliului Județean Caraş-Severin vor lua legătura cu autorități din alte judeţe, precum Sibiu, Braşov sau Hunedoara, pentru a afla exemple de bune practici implementate deja în staţiunile montane de acolo.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available