Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a mobilizat corpul de audit intern al instituției la Direcția de Drumuri Județene pentru a analiza modul în care s-au făcut achizițiile și s-au atribuit contractele la această Direcție.
Concluzia comisiei de audit intern a fost că s-a evitat publicarea contractelor pe SICAP și că „era o practică generalizată” ca lucrările să fie atribuite prin achiziție directă, fără nici o licitație sau urmă de transparență, nu de puține ori auditul găsind în SICAP oferte de preț mai mici decât cele achiziționate de DDJ!
Mai mult, s-au găsit diverse documente care nu au fost înregistrate și la care s-au tot făcut anexe, fără a se putea stabili data la care au apărut acele anexe, ele neavând număr de înregistrare!
Campioană la contracte cu DDJ este firma lui Remus Rof, actualul primar PSD din Dognecea, CLR Denis Montaj (peste 1,3 milioane de euro între 2018 și 2020), urmată de societățile comerciale Atlas Marcaje Rutiere, Help Trans, Geo Drumuri Banat și Manu Consulting, firmă despre care am mai scris.
Prezentăm un exemplu elocvent descoperit tot de către echipa de audit: în anul 2018 s-a decis plombarea drumului județean Brebu-Zorlenț. DDJ a cerut oferte de preț de la patru societăți comerciale și a stabilit ca și condiție realizarea lucrărilor în 30 de zile. Cum termenul era foarte strâns, trei din cele patru societăți nici măcar n-au depus ofertă, singura care a ofertat pentru 30 de zile fiind CLR Denis Montaj. Aceasta a câștigat, evident, contractul în care era prevăzut expres termenul de execuție de 30 de zile și a preluat amplasamentul lucrării pe 5 aprilie 2018. Doar că cele 30 de zile s-au înmulțit… înzecit, iar lucrarea a fost recepționată abia la 4 mai 2019! Adică după mai bine de un an de zile!
Concluzia comisiei de audit a fost că această condiție de realizare a lucrării în 30 de zile a fost introdusă intenționat pentru a nu exista concurență pentru firma CLR Denis Montaj, firmă de casă, practic, a unor decidenți din Consiliul Județean Caraș-Severin care, după depășirea termenului de 30 de zile, nu mai trebuia să plătească lucrarea sau, cel puțin, ar fi fost normal să scadă din banii contractați penalități pentru fiecare zi de întârziere. Dar lucrul acesta nu l-a făcut niciun funcționar de la Consiliul Județean…