Acțiuni antidrog la festivalurile rock de la Gărâna și Bocșa

 

Așa cum s-a întâmplat la Festivalul Take Off Caransebeș, și la concertele rock ce au loc în acest weekend în Caraș-Severin sunt organizate acțiuni preventive de către poliţişti şi specialişti din cadrul Centrului de Prevenire Evaluarea și Consiliere Antidrog (CPECA).

 

În perioada 28-31 iulie, cu ocazia desfășurării festivalurilor „Rock the Wolves” de la Gărâna și „Motors-Rock” din Bocșa, CPECA Caraș-Severin din cadrul Agenției Naționale Antidrog desfășoară, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, activități de informare, sensibilizare și conștientizare a populației cu privire la efectele și riscurile consumului de alcool și droguri.

 

„În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, pe toată durata de desfășurare a festivalurilor din localitățile Gărâna și Bocșa.”, transmit reprezentanții CPECA.

 

Astfel, specialiști în prevenire și asistență ai Agenției Naționale Antidrog, împreună cu voluntari instruiți în domeniu, au amplasat în incinta festivalurilor puncte de informare unde sunt oferite informații referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de substanțe psihoactive. Se vor face, de asemenea, demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentrație de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

 

Totodată, reprezentanții CPECA Caraș-Severin vor transmite părinților și tinerilor participanți la festival o serie de recomandări:

  • Părinţii sunt sfătuiţi să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la semne ale consumului, la modificări de comportament şi dispoziţie, să acorde o atenţie sporită anturajului copilului lor, să găsească activităţi comune, să comunice eficient pentru a le oferi copiilor lor un sprijin real în a face faţă tentaţiilor la care sunt expuşi.
  • Tinerii sunt rugaţi să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de droguri, să apeleze la ajutorul părinţilor, prietenilor apropiaţi, persoanelor de încredere sau specialiştilor, pentru rezolvarea acesteia.
  • Participanților la festival li se recomandă să aibă grijă de propria băutură, să nu bea din sticle desfăcute, să nu lase necunoscuţi să le prepare sau să le aducă băutura.
  • O altă recomandare importantă este să aibă grijă cu cine se împrietenesc. Se poate întâmpla chiar să li se impună condiția să fumeze, să consume alcool sau alte droguri ilegale, pentru a intra într-un grup. Este important ca tinerii să înveţe, în astfel de situaţii, să spună NU, politicos, dar ferm, pentru a nu îşi pune în pericol sănătatea.

 

„În cazul unor situaţii deosebite, îndrumăm populaţia să apeleze Tel. verde: 08008700700, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin la punctele de informare din cadrul festivalurilor sau să sune la numărul unic de urgenţă 112, dacă starea de sănătate se agravează.”, mai precizează specialiștii antidrog.

 

Festivalul „Rock the Wolves” a început aseară în Poiana Lupului din Gărâna și se desfășoară până în 31 iulie, cele mai tari trupe din weekend fiind Celelalte Cuvinte, Trooper, Vița de Vie, Șuie Paparude (sâmbătă), Timpuri Noi, Compact, Subcarpați (duminică). „Concert Motors-Rock” din Bocșa are loc în zona stadionului „Foresta”, în 29-30 iulie, capete de afiș fiind Melmac Riders și Phoenix.

 

Explicație foto: Trupa Iris, pe scena „Rock the Wolves” – Gărâna, 28 iulie 2022

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available