Patrimoniu unic în România. Amenajările hidrotehnice „ascunse” în pădurile din jurul Reșiței vor fi promovate prin tururi ghidate

 

Rețeaua de canale, tuneluri, apeducte, lacuri de acumulare și hidrocentrale din bazinul superior al răului Bârzava poate fi descoperită, la pas sau cu bicicleta, în weekendul 6-7 august, în cadrul unui eveniment de promovare a patrimoniului hidrotehnic din jurul Reșiței.

 

Reșițenii dar și vizitatorii din alte zone ale țării vor avea ocazia să descopere frumusețea, complexitatea și istoria amenajărilor hidrotehnice dezvoltate de-a lungul a peste un secol pentru a deservi industria și comunitatea locală din Reșița cu energie și apă. Exploarea acestui patrimoniu unic în România, „ascuns” în pădurile din jurul Reșiței – rețeaua de canale, tuneluri, apeducte, lacuri de acumulare și hidrocentrale din bazinul superior al Bârzavei – va avea loc în weekendul 6-7 august, în cadrul evenimentului „Bârzava: Bogăția Apei”, parte a proiectului „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”, implementat de Asociația Make Better în parteneriat cu Primăria Reșița, cu sprijinul Muzeul Cineastului Amator și Modulab.

 

„Scopul proiectului este de a scoate la iveală și de a promova patrimoniul material constând în sistemul de amenajări hidrotehnice din bazinul superior al Bârzavei prin acțiuni de conștientizare, dezbateri instituționale, colectarea și digitalizarea de arhive multi-media ce vor fi făcute disponibile pe platforma Muzeul Virtual Reșița, www.muzeulvirtualresita.ro, aflată în prezent în dezvoltare. Fiind răsfirată pe suprafețe extinse, împădurite, unele greu accesibile, rețeaua de canale – din care peste 60 km încă în exploatare – este puțin cunoscută în România, dar și la nivel internațional”, spun organizatorii.

 

Programul activităților include tururi ghidate, la pas sau cu bicicletele, de-a lungul canalelor Bârzavei, expoziție de fotografii și instalație interactivă în Centrul Civic Reșița, tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla și prelegere cu istoricul Mircea Rusnac despre istoria și dezvoltarea acestui patrimoniu hidrotehnic. Accesul la toate activitățile este liber. Acestea se vor desfășura după următorul program:

 

Sâmbătă, 6 august:

 

  • 08.30 – 12.30: Drumeție – tur ghidat de-a lungul canalelor și povești despre rețeaua hidrotehnică, împreună cu Sandu Borza, Asociația Prietenii Munților. Locurile sunt limitate, este nevoie de înscriere;
  • 08.30 – 12.30: Tur ghidat cu bicicletele de-a lungul canalelor, împreună cu Bike Attack / Ro Mountain Bike. Locurile sunt limitate, este nevoie de înscriere;
  • 17.00: Conversații despre istoria dezvoltării amenajărilor de pe cursul Bârzavei, cu istoricul Mircea Rusnac;
  • 18.00: Tur ghidat la Centrala Hidroelectrică Grebla. Participanții vor fi așteptați la intrarea în curtea hidrocentralei de un voluntar din partea organizatorilor și preluați de un angajat al centralei care va acompania grupul pe tot parcursul vizitei.

 

Sâmbătă, 6 august, și duminică, 7 august:

 

  • 10.00 – 20.00: Expoziție de fotografii și instalație interactivă privind dezvoltarea rețelei de ape și utilizarea acesteia pentru industrie în Centrul Civic din Reșița, scuarul de lângă Teatrul de Vest.

 

Aceste acțiuni vor fi precedate, în data de 5 august, de o masă rotundă și dezbatere instituțională ce va avea loc la Consiliul Județean Caraș-Severin. „Evenimentul va reuni actori instituționali, reprezentanți ai mediului privat și civic, scopul fiind acela de a mobiliza acțiuni comune și o viziune sustenabilă cu privire la valorificarea, prezervarea și promovarea acestui patrimoniu industrial unic în țară”, precizează organizatorii.

 

Proiectul „Orașul invizibil. Partea 1: Povestea apei”, din care face parte și evenimentul „Bârzava: Bogăția Apei”, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Reșița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite