Activiștii Agent Green au protestat în Caraș-Severin. Ei cer stoparea defrișărilor Transelectrica prin 14 arii protejate

Zeci de activiști Agent Green au protestat la șantierul din pădurea virgină de la Iardaștița, situată în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, pe raza comunei Mehadia. Ei susțin că aceasta este una dintre cele 14 arii naturale protejat care sunt distruse prin construcția Liniei Electrice Aeriane (LEA) Porțile de Fier – Anina- Reșița, un proiect Transelectrica. Romsilva are altă variantă și anunță că dă în judecată Agent Green.

„Proiectul Transelectrica reprezintă chintesența corupției din România. Beneficiarul are tot felul de autorizații și de acorduri pentru a oferi o aparență de legalitate distrugerii a 14 arii naturale protejate cu girul Parlamentului și Guvernului României. Nu îi putem lăsa sub nicio formă să continue. Am început acțiuni legale la Curtea de Apel împotriva tuturor autorităților și am depus plângere la Comisia Europeană. Ne așteptăm la un infringement rapid”, a declarat ieri Gabriel Păun, președintele Agent Green.

O lege din 2019, dedicată derogărilor

Reprezentanții Agent Green acuză autoritățile că au adoptat, anul trecut, o lege (Legea nr. 120/2019, privind unele măsuri necesare pentru realizarea lucrărilor și implementarea proiectelor de importanță națională privind rețeaua electrică de transport), care se aplică retroactiv și care stabilește multe derogări atât de la legislația silvică privind protecția ariilor protejate, cât și de la Legea construcțiilor. Astfel, potrivit Agent Green, este permisă trecerea LEA prin zone de protecție integrală a parcurilor naționale, reducerea fondului forestier național fără compensare, valabilitatea permanentă a autorizației de construire și altele.

„Asemenea manieră de realizare a unor proiecte cu încălcarea întregii legislații comunitare și naționale este abuzivă, prejudiciile de mediu produse fiind imposibil de recuperat. Această Linie Electrică Aeriană putea să fie realizată în mod legal pe un traseu nevătămator, fără a avea nevoie de legislație care încalcă principiile fundamentale ale statului de drept”, susține Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

Agent Green cere Guvernului României să oprească imediat defrișările pentru construcția liniei electrice și să ofere rute alternative. „Sunt probleme majore în acordul de mediu care necesită oprirea imediată a lucrărilor, a defrișărilor masive care se fac prin 14 arii protejate pe o lungime de 30,39 km, nefind luate în calcul rutele alternative”, explică Veronica Tulpan, coordonatorul campaniei Agent Green.

Romsilva respinge toate acuzațiile: „Investiția nu traversează nicio pădure virgină sau cvasivirgină”

Într-un comunicat remis presei în urma protestului activiștilor de la Agent Green, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva vine cu o serie de precizări privind legalitatea proiectului Transelectrica: „Realizarea liniei de înaltă tensiune a fost prevăzută în Strategia de Securitate a României și Strategia Națională a Apărare și a fost aprobată prin HG nr. 1069/2007 privind aprobarea Strategiei Energetice a României în perioada 2007 – 2020. Administratorii și deținătorii de terenuri forestiere sunt obligați, prin HG 353/2019, să predea terenurile necesare realizării investiției către Transelectrica. Investiția are acordul de mediu emis de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și are avizele Gărzii Forestiere Timișoara și Râmnicu Vâlcea, ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, precum și cele ale administrațiilor ariilor naturale protejate din zonă. În acordul de mediu se specifică faptul că investiția nu pune în pericol sau limitează habitatele speciilor, iar documentul specifică o serie de măsuri pentru protejarea biodiversității, reducerea impactului asupra mediului și un plan de monitorizare a biodiversității în perioada de construcție și funcționare. Investiția nu traversează nicio pădure inclusă în catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine și se află la limitelele rezervațiilor naturale, informațile prezentate în spațiul public de către organiuzațai Agent Green fiind unele false”.

În aceste condiții, Romsilva anunță că „va lua toate măsurile legale pentru recuperarea prejudiciilor create de organizația Agent Green prin organizarea protestului ilegal și răspândirea în spațiul public a informațiilor false. (…) Lucrările respective dețin toate avizele necesare, respectă toate prevederile legale și sunt aprobate prin hotărâri ale Guvernului României”.

Sursă foto/video: Agent Green

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite