Curtea de Apel Timișoara: Angajații UEMR își vor recupera pierderile salariale produse de tăierile abuzive!

După o lungă așteptare a angajaților UEMR, Curtea de Apel Timișoara a hotărât definitiv și irevocabil, la data de 28 februarie 2020, că apelul formulat de către Universitatea Eftimie Murgu Reșița, împotriva Sentinței civile nr. 1400/18.10.2019, pronunțată de către Tribunalul Caraș-Severin, în contradictoriu cu Sindicatul F.I.R.E.S. din U.E.M.R, este neîntemeiat și, prin urmare, respins.

UEMR contesta decizia executorie a Tribunalului Caraș-Severin cu privire la anularea unor hotărâri de Senat universitar care prevedeau reducerea salariului angajaților cu 20%, din motive economice, și restituirea diferențelor dintre drepturile salariale efectiv încasate și cele cuvenite, începând cu data de 1.05.2019.

Hotărârile de Senat în discuție, 90/25.04.2019 și 92/23.05.2019 care completează prima hotărâre, prevedeau reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației, din motive economice, fără a modifica fondul de timp aferent activităților didactice frontale și de evaluare a studenților. În teorie nu sună prea rău, însă practic cadrele didactice de la UEMR trebuiau să depună aceeași muncă în 4 zile din săptămână, pentru o remunerare diminuată cu 20%. Punctele B și C din fișa postului, anexă la contractul de muncă, de la care hotărârile prevedeau reducerea timpului de lucru nu puteau fi modificate unilateral și fără a afecta calitatea învățământului universitar, făcând referire la activități de cercetare, pregătirea activităților didactice, coordonarea studenților sub diferite aspecte.

CITEȘTE ȘI: Zeci de salariați ai UEMR își caută drepturile financiare în instanță! Tribunalul Caraș-Severin le-a dat câștig de cauză, obligând UEMR la plata a 1,5 milioane de lei!

Deși Tribunalul Caraș-Severin a decis anularea celor două hotărâri de Senat și a dat o sentință executorie pentru UEMR care trebuia să restituie angajaților drepturile salariale și daune interese sub forma dobânzii legale, acest lucru nu s-a întâmplat, însă pe luna decembrie 2019 angajații UEMR au fost remunerați integral, desigur ca urmare a depunerii unei alte munci suplimentare celei prevăzute în fișa postului.

Rămâne de văzut  măsura în care UEMR își va îndeplini acum, după hotărârea Curții de Apel Timișoara, obligațiile de restituire a sumelor reținute în mod abuziv angajaților UEMR, dacă diferențele din tăierile salariale se vor achita tuturor angajaților sau doar celor din sindicat care au apelat la instanțele judecătorești și cine va fi răspunzător pentru pierderile financiare ale instituției universitare deja cu probleme economice.

De reamintit faptul că nu este prima situație de abuz asupra angajaților UEMR. Un caz similar a fost în anul 2018 în care angajaților care au refuzat să depună muncă suplimentară celei prevăzute prin fișa postului li s-a redus salariul cu 20%. Acest proces însă a fost în defavoarea cadrelor didactice care au apelat la instanța de judecată.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite