Alegeri comasate în 9 iunie! Și listă comună PSD-PNL la europarlamentare!

 

Conducerile PSD și PNL au decis ca social-democrații și liberalii să participe pe listă comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024. Și că alegerile locale vor fi organizate în aceeași zi!

 

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, și președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, au anunțat astăzi că cele două partide aflate la guvernare au convenit să se prezinte în fața electoratului la alegerile europarlamentare cu listă comună de candidați. Totodată, PSD și PNL au stabilit ca alegerile locale să nu aibă loc la termenul normal, ci în aceeași zi cu europarlamentarele, la 9 iunie 2024. Așadar, cu aproape patru luni înainte ca actualii aleși locali să-și încheie mandatul de patru ani!

 

În privința celorlalte două scrutinuri din acest an, Marcel Ciolacu a declarat: „Am decis să avem alegerile prezidențiale în luna septembrie și alegerile parlamentare în 8 decembrie”. Ceea ce ar însemna că și alegerile prezidențiale s-ar desfășura înainte de termen. Nicolae Ciucă, însă, nu a confirmat acest calendar, pe motiv că „nu am discutat în BPN al PNL acest subiect. Deci nu avem o decizie comună în coaliție. Voi reveni cu acest subiect în PNL”.

 

Liderii celor două partide nu au exclus posibilitatea ca PSD și PNL să aibă candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte al României.

 

Decizii penale luate de „partidul unic PSD-PNL”

 

Alianţa Dreapta Unită, prin liderii USR, Forţa Dreptei şi PMP, consideră că prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale ar reprezenta „o crimă împotriva democraţiei româneşti”. „Adevărata comasare de care vorbim este cea a PNL cu PSD. Astăzi vorbim, de fapt, despre dispariţia PNL şi naşterea partidului unic PSD-PNL. Alianţa Dreapta Unită se va opune acestui partid unic. Astăzi, vă anunţ oficial că Alianţa Dreapta Unită va avea candidaţi comuni la toate alegerile. Avem un obiectiv crucial: nu îi vom lăsa să fure viitorul României. Ceea ce fac Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este un furt. Se joacă cu democraţia românească, se joacă la masa verde, la bambilici, cu viitorul României încercând prin tot felul de mijloace nefireşti să păstreze o putere pe care românii nu vor să le-o mai dea”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă comună a liderilor Alianţei Dreapta Unită, desfăşurată la Parlament.

 

La rândul său, președintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a susţinut că oricine a votat vreodată PNL nu îl mai poate vota pentru că astfel votează PSD. „Aceste alegeri reprezintă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului PSD şi PNL şi românii au ocazia, prin alegeri, să dărâme acest guvern şi să voteze o adevărată moţiune de cenzură împotriva a două partide care au pierdut legătura cu realitatea şi care nu mai reprezintă demult poporul român”, a spus Orban. Totodată, fostul lider PNL consideră că modificarea datei alegerilor printr-o eventuală ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege este neconstituţională şi i-a cerut ministrului Justiţiei, liberala Alina Gorghiu, să nu avizeze un astfel de act normativ. „În cazul în care ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, va aviza de legalitate şi de constituţionalitate un act normativ menit să comaseze alegerile, din punctul meu de vedere o va face pasibilă de o cercetare penală pentru comiterea unui şir de infracţiuni. Noi vom apela la toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica acest plan antidemocratic, neconstituţional şi care este împotriva interesului general din societate. În cazul în care vor veni cu un proiect de lege, îl vom ataca la Curtea Constituţională, în cazul în care vor emite o ordonanţă de urgenţă vom sesiza Avocatul Poporului. (…) De asemenea, vom ataca în instanţă atât ordonanţa, cât şi hotărârea de guvern care va fi emisă pentru stabilirea datei alegerilor locale la altă dată decât data la care este normal”, a anunţat Ludovic Orban.

 

Sursă foto: arhivă b1tv.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite