UPDATE. Alegerile s-au încheiat. PNL și PSD își împart victoriile în Caraș-Severin! Care sunt primele rezultate conform numărătorii paralele a voturilor

În timp ce exist-poll-urile dau câștigători ai alegerilor locale în capitală PNL și USR-Plus, în Caraș-Severin victoria – conform numărătorii paralele a partidelor – va fi clamată de PNL, pe de o parte, dar și de Alianța PSD-PRO România, pe de altă parte. Depinde din ce perspectivă privim rezultatele.

Primele informații converg spre victoria categorică a primarului în funcție al Reșiței, Ioan Popa, și un succes la limită al președintelui în funcție al Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu. Primăria celuilalt municipiu, Caransebeș, se pare că a fost câștigată de candidatul independent Felix Borcean.

Informații ceva mai bine conturate vin din localități mai mici. Cea mai rapidă veste vine de la Bocșa, unde se pare că Emanuel Dănilă (PNL) este noul primar.

În mediul rural, Nicolae Orăvicean (PNL) a câștigat al doilea mandat la Berliște, la Forotic noul primar este liberalul Alexandru Sporea, la Fârliug a câștigat Adriana Sărăor (tot PNL), la Văliug – Sorin Blaga (PNL), iar la Brebu Nou, primarul în funcție (PSD) a fost învins de candidatul liberal.

Cristian Miclău (PNL) pare-se că a câștigat un nou mandat de primar la Băile Herculane, la fel ca și Petre Panescu (PNL) în Ocna de Fier.

Remus Rof (PSD) câștigă în premieră în comuna Dognecea.

Cel mai sigur de victorie este, însă, primarul din Ezeriș, liberalul Ion Rusu fiind singurul candidat la funcția de primar.

UPDATE 1

Încă doi primari în funcție sărbătoresc victoria: Dumitru Ursu (PSD) la Oravița și Adrian Torma (PSD) la Moldova Nouă.

Comuna Ticvaniu Mare va avea primar de la PPU(s-l): Ciprian Măceșanu.

Luca Mălăiescu (PSD) a câștigat un nou mandat în fruntea Primăriei Oțelu Roșu.

UPDATE 2

Surpriză față de informațiile inițiale: diferența dintre PNL și Alianța PSD-PRO-ALDE la Reșița este foarte mare, implicit și în disputa Dunca-Hurduzeu! Liberalul are șanse reale să compenseze decalajul față de rezultatul din mediul rural și din alte orașe! Conform numărătorii paralele făcute de PRO România, Romeo Dunca ar fi obținut la Reșița 9875 voturi, pe când Silviu Hurduzeu, doar 3840. Numărătoarea paralelă făcută de PNL nu confirmă însă aceste numere.

Aceeași sursă susține că USR-Plus, PMP și PER nu au făcut pragul pentru Consiliul Local Reșița! Ar însemna că în CLR vor intra doar două grupări: PNL și PSD-PRO-ALDE. Cu o majoritate solidă în favoarea PNL! Pe de altă parte, la votul politic, deci pentru CJ, diferența dintre PNL și PRO Caraș-Severin ar fi de 8000 de voturi la Reșița!

UPDATE 3

Petru Crâsnic (PNL) a câștigat un nou mandat de primar în Glimboca.

Simona Miclău (PSD) va fi primărița comunei Prigor.

Marius Pohanka (PNL) câștigă alegerile în comuna Naidăș.

Ilie Jurca (PNL) este învingător la Sichevița.

Nicolae Tismănaru (PSD) a fost reales primar la Gârnic.

UPDATE 4

La Anina, mai e de finalizat numărarea voturilor într-o singură secție, iar competiția este pe muchie de cuțit. Actualul primar Gheorghe Românu (PNL) are până acum 3 voturi în plus față de viceprimarul Traian Ungureanu (PSD)!

Ilie Boboescu (PSD) a câștigat încă un mandat de primar la Coronini.

UPDATE 5

Rezultate parțiale extrem de favorabile „echipei Nelu Popa” la Reșița. Conform numărătorii paralele realizate de liberali, după centralizarea a 60% din voturi, doar două grupări politice vor intra în Consiliul Local! PNL are 59%, PSD-PRO-ALDE, între 15 și 16%, pe când celelalte partide sunt momentan sub pragul electoral: USR-Plus – 5% (pragul pentru alianțe e 7%), PMP – 4%, PER – 3%. Dacă aceste trei formațiuni nu vor face pragul, în viitorul Consiliu Local Reșița vor fi 16 (17) liberali și doar 5 (4) de la alianța roșie! Chiar dacă va face pragul încă un partid, PNL tot va avea minimum două treimi din numărul total de 21 de consilieri locali!

Se pare că USR-Plus nu va face pragul electoral nici la Consiliul Județean. Se dovedește acum că strategia aleasă de liderul județean al USR, Andrei Plujar, a fost greșită. Dacă ar fi acceptat oferta PNL, USR-Plus ar fi intrat și în Consiliul Local Reșița, și în Consiliul Județean.

UPDATE 6

Scor record obținut de Brian Filimon la Măureni: liberalul a câștigat alegerile cu 90% din voturi. Felicitări maxime!

Comunele Mehadica, Grădinari, Ciclova Română și Slatina-Timiș vor avea, de asemenea, primari liberali, în ultimul caz candidatul PNL fiind votat de 80% dintre alegători!

Petru Cismăneanțu (PMP), actualul primar al Bocșei, a fost învins de Emanuel Dănilă (PNL) la o diferență de 10 puncte procentuale!

Comunele Bănia, Dalboșeț și Constantin Daicoviciu vor avea primari PSD.

UPDATE 7

Primarul Gheorghe Românu (PNL) l-a învins pe viceprimarul trecut la PSD. Liberalii câștigă astfel alegerile pentru primăriile a 4 localități urbane, pe când pesediștii – în 3. Acestora li se adaugă independentul Felix Borcean, care a fost susținut la Caransebeș de PSD și PMP.

Alte primării câștigate de candidații PNL: Armeniș, Băuțar, Berzovia, Domașnea, Eftimie Murgu, Ezeriș, Glimboca, Lăpușnicu Mare, Răcășdia, Ramna, Turnu Ruieni, Vărădia, Zăvoi, Zorlențu Mare.

Comunele Târnova, Pojejena, Socol vor avea în continuare primari PSD.

UPDATE 8

După Consiliul Local Reșița, victorie categorică a liberalilor și la CJ!

Victorie PNL pe linie la Consiliul Județean! După centralizarea voturilor de la 306 din cele 365 de secții de votare, Romeo Dunca (PNL) are 38.412 de voturi, iar Silviu Hurduzeu (PRO CS) – doar 30.278 voturi. La Consiliul Județean, din 312 secții de votare, PNL a obținut 40.496 de voturi, PRO CS – 24.619, PMP – 9.862, USR-Plus – 4.657, PER – 4403. PMP face pragul electoral, USR-Plus și PER, nu. În aceste condiții, PNL va avea cel puțin 16 dintre cei 31 de consilieri județeni, deci va conduce fără probleme instituția județeană, care îl va avea președinte pe Romeo Dunca.

La Reșița, rămâne cum am scris ceva mai sus: PNL are cel puțin două treimi din mandate, restul revenindu-i Alianței PSD-PRO România-ALDE.

UPDATE 9

În CJ, liberalii vor avea președintele și 15 (sau 16) consilieri județeni. PSD-PRO România-ALDE-PNȚCD mizează pe 10 mandate de consilieri județeni, iar PMP – 4. Surse din PNL ne-au declarat că ambii vicepreședinți de CJ vor fi liberali.

Peneliștii au anunțat câștigarea alegerilor pentru funcția de primar în 32 de UAT-uri, dintre care 28 în mediul rural. PRO România spune că va avea 10 primari de comune, PMP – 4 (printre care Iablanița și Rusca Montană), PPU(s-l) – 1 (Ticvaniu Mare). PSD tace.

UPDATE 10

Situația din cele două municipii. La Reșița, primarul Ioan Popa, reales în funcție cu 74% din voturile valabil exprimate, va avea alături 16 sau 17 consilieri locali! Restul până la 21 vor fi împărțite între membrii Alianței PSD-PRO România-ALDE.

La Caransebeș, primarul reales Felix Borcean (independent, dar susținut de PSD și PMP) va lucra cu un Consiliu Local pestriț, compus din: 7 membri PNL, 6 PSD, 3 PRO România-ALDE, 2 USR-Plus, 1 PMP.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available