Alianța Dreapta Unită îl propune pe Grațian Dobre pentru Consiliul Local Reșița. „Proiectele pentru dezvoltarea orașului trebuie să continue”

 

Grațian Dobre, cunoscut ca fiind magnetul fondurilor europene atrase de Primăria Reșița pentru cele mai importante proiecte de investiții care au schimbat fața municipiului, a ales să candideze din partea Alianței Dreapta Unită pentru funcția de consilier local.

 

Tânărul de 37 de ani a intrat recent în politică, în partidul Forța Dreptei – Filiala Caraș-Severin, și a acceptat oferta de a candida pe lista de candidați ai Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local Reșița. Ținând cont de expertiza acestuia în administrație publică, cu rezultate de excepție în realizarea de proiecte cu finanțare europeană, i s-a oferit primul loc eligibil al Forța Dreptei de pe lista Dreptei Unite din Reșița.

 

Pe plan profesional, din anul 2016, Grațian Dobre s-a alăturat echipei lui Nelu Popa din Primăria Reșița din dorința de a schimba lucrurile în orașul său. Ceea ce a și făcut în ultimii opt ani. „Eu am venit din mediul privat, povestește Grațian. După terminarea studiilor universitare efectuate la Reșița, mi-am dorit să mă implic în proiecte ambițioase, și de aceea am decis să mă alătur echipei administrației locale. Pot să spun că am început în forță toate proiectele care astăzi pot fi văzute în Reșița, cel mai amplu fiind acela de reintroducere a tramvaiului, unde a fost o muncă de echipă, titanică. În 2016 erau deja doi ani pierduți pentru că ciclul de finanțare din fonduri europene începuse în 2014, și a fost nevoie să luăm lucrurile de la zero, în sistemul «pe repede înainte». Tocmai de aceea, acum, reșițenii văd foarte multe șantiere. Trebuie să ținem cont că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut nimic și a trebuit să facem noi mult, într-un timp foarte scurt.“

 

Obținerea de finanțări europene pentru proiecte ale administrațiilor locale nu este un proces ușor, explică Grațian Dobre: „Este nevoie de a contura o strategie de dezvoltare locală, în funcție de parametri cum ar fi statistici economici, sociali, care relevă anumite nevoi ale comunității. Așa se nasc de fapt proiectele. Fără acest document foarte important, adică fără o strategie de dezvoltare, este imposibil să accesezi proiecte. Trebuie să ținem cont că Uniunea Europeană funcționează altfel față de cum eram noi obișnuiți. Odată conturate nevoile comunității, se caută finanțare în funcție de axe.“

 

Reșița nu își poate permite experimente!

 

Candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local Reșița știe foarte bine cum funcționează administrația locală. În ciuda discuțiilor contradictorii apărute în jurul proiectului de reintroducere a tramvaiului, Grațian Dobre cunoaște în detaliu cum au stat lucrurile încă din start. „Proiectul nu s-a născut peste noapte, ci în urma unei analize profunde, își amintește Grațian. Varianta adoptată de noi la Reșița a fost aceea că proiectul putea finanța și banda de circulație adiacentă, nu doar calea de rulare. Dacă ne uităm pe ciclul financiar 2021-2027, avem doar finanțarea structurii tramvaiului, fără banda auto adiacentă. Astfel, noi, dacă nu făceam acele proiecte la momentul potrivit, pierdeam oportunități pe care astăzi nu le mai avem.“

 

În ceea ce privește reabilitarea unităților de învățământ din Reșița, Grațian Dobre a fost și de această dată prezent cu o serie de proiecte ce aveau să fie depuse spre finanțare, vorbim aici de proiecte de eficientizare energetică. „La ora actuală, avem o scădere semnificativă a costurilor cu energia din unitățile de învățământ din oraș, tocmai datorită proiectelor implementate. Faptul că Primăria Reșița și-a asumat atunci reabilitarea a fost de bun augur, cu atât mai mult cu cât în programul actual de finanțare europeană putem vedea că reabilitarea școlilor nu mai există, se poate merge doar pe dotare”.

 

Referindu-se la alegerile locale din 9 iunie, Grațian Dobre este categoric, cel puțin în privința Reșiței: „Sunt de părere că nu este momentul să aducem la cârma administrației locale oameni neexperimentați, pentru că, după ciclul de finanțare 2021-2027, cel mai probabil condițiile de finanțare vor fi aliniate cu cele aplicabile țărilor din Europa de Vest, mult mai restrictive, în condițiile în care nevoile de bază nu sunt rezolvate acum. Iar proiectele pentru dezvoltarea orașului trebuie să continue”.

 

 

Comandat de ADU-Forța Dreptei; cod mandatar financiar: 21240063

(PE)

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available