Alianța lui Mocioalcă, cea mai bună dovadă că Hurduzeu nu mai are ce căuta în fruntea Consiliului Județean!

După patru ani în funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu nu a fost capabil să-și atragă susținerea cărășenilor. Ultima dovadă ne-a oferit-o însuși Ion Mocioalcă, cel care l-a pus în funcție pe Hurduzeu.

Înaintea oricărui moment electoral în care principalii candidați sunt aleși uninominal, edilii aflați pe funcție pornesc mai mereu cu prima șansă, în special dacă alegerile se desfășoară într-un singur tur. Așa se întâmplă în cazul primarilor care candidează pentru un nou mandat, la fel ar trebui să fie și în cazul președinților de consilii județene care se prezintă în fața electoratului, și nu al plenului CJ (așa cum s-a întâmplat în 2016).

A fi sau nu favorit, după ce ai stat pe funcție patru ani

După patru ani de mandat, un edil-șef care a făcut câte ceva pentru comunitatea în fruntea căreia s-a aflat atâta amar de vreme ar trebui să conducă în sondajele de opinie preelectorale. Acesta este și motivul pentru care la nivel local (în cazul primarilor) sau județean (situația președinților de consilii județene) se coagulează alianțe preelectorale ale opoziției, pentru echilibrarea șanselor principalilor actori electorali. Exemplul cel mai vizibil, în această perioadă, ni-l oferă lupta pentru Primăria capitalei. Primarul în funcție, Gabriela Firea (PSD), deși nu se poate spune că a fost un bun prim-administrator al Bucureștiului, era mare favorită în toate sondajele de opinie pentru alegeri într-un singur tur dacă fiecare partid ar fi mers cu candidat propriu în alegeri. A fost necesară o alianță (PNL-USR PLUS) coalizată în jurul unui contracandidat al primăriței în funcție, pentru ca disputa electorală să pericliteze poziția acesteia. Dar chiar și așa, sondajele de opinie o arată pe Firea ușor favorită.

Situația de la Reșița este și ea sugestivă. Trebuind să-l înfrunte în 2016 pe cel ce conducea atunci Primăria, Ioan Popa s-a dovedit că nu a avut o misiune ușoară, învingându-l pe Ioan Crina cu doar 500 de voturi. Acum, însă, după patru ani în care a demonstrat că din postura de edil-șef al Reșiței chiar se poate face treabă în folosul comunității, Popa nu mai are nicio emoție privind câștigarea alegerilor. O demonstrează răspunsul marii majorități a reșițenilor, exprimat în toate sondajele de opinie făcute acum, după cei patru ani de mandat de primar ai liberalului. Popa va câștiga deci alegerile fără emoții, singura necunoscută fiind diferența de scor electoral față de locul doi.

Alianța neputincioșilor

„Cazul Silviu Hurduzeu” se dovedește a fi excepția de la regulă. Pentru că așa se întâmplă când un edil-șef a ocupat degeaba, timp de patru ani, cea mai înaltă funcție publică din comunitatea sa. Prin schimbarea legii electorale, Hurduzeu nu mai poate ajunge președinte al CJ exclusiv prin aranjamente de culise, în cazul de față orchestrate de Mocioalcă. Hurduzeu trebuie să vină în fața electoratului, deci al cetățenilor din Caraș-Severin, nemulțumiți, în marea lor majoritate, de prestația acestuia în fruntea CJ. Sondajele de opinie sunt edificatoare.

Și, astfel, în loc să asistăm la o eventuală (mare) alianță alianță preelectorală în jurul unui contracandidat al președintelui CJ în funcție, în Caraș-Severin se întâmplă exact pe dos! Alianța pusă la cale de Mocioalcă este, deci, dovada cea mai clară că votul uninominal, conform tuturor sondajelor de opinie, îl va scoate pe Hurduzeu pe ușa din dos a Consiliului Județean.

Atât de disperat este Mocioalcă cu privire la șansele lui Hurduzeu, încât, în loc să maximizeze numărul de consilieri județeni PSD și Pro România prin participarea celor două partide gemene pe liste separate la alegerile pentru CJ Caraș-Severin, Mocioalcă a ales să facă alianță preelectorală, numai și numai pentru a-i crește șansele lui Hurduzeu în competiția uninominală. Însă, văzând că și așa pesedistul este departe în sondaje față de contracandidatul său, Mocioalcă a lărgit alianța, invitând cât mai multe partide alături de el. Au venit cu mâna-ntinsă două partide zecimale, de buzunar (de buzunarul de la slip), care singure nu au făcut și nu vor face niciodată pragul electoral de 5% pentru CJ Caraș-Severin. Dar așa, insinuați într-o alianță alături de PSD, liderii acestor formațiuni politice (ALDE și PNȚCD) pot intra în viitorul CJ grație combinatorului roșu.

Teama lui Mocioalcă de Romeo Dunca

De partea cealaltă, candidatul cu prima șansă la câștigarea președinției CJ, Romeo Dunca, vede și el în această alianță dovada că oamenii lui Mocioalcă nu mai sunt doriți de electoratul cărășean. „Bate vântul de schimbare în județul Caraș-Severin. Oamenii s-au săturat și pericolul alarmează pe cei care sunt pe ducă. Să sperăm că, deși sunt aproape toți la un loc, nu vor reuși să rămână la putere. Cel puțin la Consiliul Județean”, a postat ieri, pe pagina sa de Facebook, liberalul Romeo Dunca.

Acesta, după cum se știe, a anunțat că unul din principalele sale obiective, în cazul câștigării alegerilor pentru CJ Caraș-Severin, este eliminarea corupției și incompetenței din administrația publică județeană. „Cea mai mare problemă aici este furtul!”, a spus Romeo Dunca, promițând că toate fărădelegile comise sub președintele Hurduzeu vor fi făcute cunoscute cărășenilor și organelor îndrituite să-i sancționeze pe cei vinovați. Or, un astfel de angajament public asumat de Romeo Dunca se pare că i-a alarmat pe cei aflați la butoanele administrative ale județului.

VEZI ȘI: INTERVIU-EVENIMENT. Romeo Dunca: „Părinții m-au învățat că trebuie să respect munca și să nu iau nimic din ceea ce nu-i al meu” [VIDEO]

Sursă foto: arhivă expressdebanat.ro. Sursă document: dcnews.ro (12 august)

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite