(Alte) zeci de kilograme de articole pirotehnice confiscate înainte să ajungă pe piaţa din Caraş-Severin

 

Aproximativ 60 de kilograme de articole pirotehnice deţinute fără drept au fost confiscate ieri, 28 decembrie, în municipiul Caransebeş.

 

Polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Caraș-Severin şi de la Serviciul de Poliție Transporturi, împreună cu jandarmi, au ridicat, în cursul zilei de ieri, de la trei persoane din municipiul Caransebeș, aproximativ 60 de kilograme de articole pirotehnice, deținute fără drept. „Cele trei persoane intenţionau să comercializeze articolele pirotehnice către publicul larg. În aceste cazuri au fost întocmite dosare penale, iar polițiștii continuă cercetările”, informează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.

 

Oamenii legii reamintesc faptul că, în conformitate cu Legea privind regimul materiilor explozive, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi dacă nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Totodată, conform aceleiaşi legi, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

CITEȘTE ȘI: Au rămas fără petarde şi artificii, în prag de Revelion. Poliţiştii din Caraş-Severin au confiscat peste 70 de kilograme de articole pirotehnice

 

De asemenea, este important de ştiut faptul că este interzisă utilizarea materialelor pirotehnice sau a artificiilor în zonele aglomerate, riscul de producere a unor incidente grave fiind crescut în astfel de contexte. Totodată, este interzisă folosirea articolelor pirotehnice: între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate; la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe; la o distanţă mai mică de 500 m de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi; la o distanţă mai mică de 500 m de păduri; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere şi pe aleile pietonale; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre. De asemenea, este interzisă utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele aflate în stare de ebrietate sau de către minori.

 

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, cetăţenii sunt sfătuiţi să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice sau juridice autorizate, să verifice eticheta articolelor pirotehnice, să folosească doar materiale pirotehnice certificate și să respecte cu strictețe  instrucțiunile de utilizare, fără a le modifica în vreun fel. O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi nesupravegheați în zonele în care sunt utilizate materiale pirotehnice, şi animalelor de companie care trebuie duse într-un loc sigur, luând în considerare sensibilitatea acestora la zgomotele puternice.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available