UPDATE. Ancheta penală în cazul lui Cristian Rudolf – finalizată. Lectorul universitar a fost trimis în judecată

 

Direcția Națională Anticorupție anunță finalizarea anchetei penale și trimiterea în judecată a lectorului universitar doctor Cristian Rudolf, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale), anunță Biroul de presă al DNA.

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, faptul că, în zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, inculpatul Rudolf Cristian, în calitate de cadru universitar, ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

 

„Concret, inculpatul ar fi pretins de la fiecare masterand:

– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,

– 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,

– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, inculpatul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.”, transmite DNA, menționând totodată că în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

 

DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

UPDATE – ora 18.30

 

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunal Caraș-Severin a menținut măsura arestării preventive a lui Cristian Rudolf pentru încă 30 de zile. Instanța a constatat „legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive faţă de inculpatul RUDOLF CRISTIAN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal, cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (25 de acte materiale). În baza art.207 al.4 Cod procedură penală, menţine măsura arestării preventive faţă de inculpatul RUDOLF CRISTIAN, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 17 martie 2023, până în data de 15 aprilie 2023, inclusiv. Respinge cererea formulată de inculpatul Rudolf Cristian, prin apărătorul său ales, privind revocarea sau înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar ori cea a arestului la domiciliu”, se arată pe portalul Tribunalului Caraș-Severin. Sentința poate fi contestată în 48 ore de la comunicare.

 

UPDATE – 23 martie, ora 15.05

 

Curtea de Apel Timișoara a soluționat, ieri, 22 martie, ca nefondată contestația formulată de Cristian Rudolf împotriva sentinței de arestare a sa pentru încă 30 de zile: „În baza art. 425ind.1 alin. 7 pct. 1 lit. b C.pr.pen. raportat la art. 205 C.pr.pen. respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul RUDOLF CRISTIAN împotriva încheierii penale nr. 31 din data de 17 martie 2023 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Caraş-Severin în dosarul nr. 601/115/2023/a1.1. Menţine încheierea penală atacată”.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available