Apele Române derulează proiecte în valoare de peste 72.000.000 de lei pentru înlăturarea pericolelor de inundații în Caraș-Severin

 

Lucrările pe care Administrația Bazinală de Apă Banat le execută în județul Caraș-Severin sunt finanțate cu fonduri de la bugetul de stat și din resurse proprii ale Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

 

Potrivit informării privind stadiul executării lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor la nivelul județului Caraș-Severin în anul 2021 – pe care directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin, Vilhelm Szabo, a prezentat-o în cadrul Colegiului Prefectural – în Programul de investiții al Administrației Bazinale de Apă Banat pentru anul în curs se regăsesc opt obiective.

 

Dintre cele opt obiective, unul – Regularizare Valea Mare și Bosneag, la Moldova Nouă, amenajare albie și consolidări de mal și dig, în valoare de 20.400.000 de lei – a fost finalizat.

 

Pentru alte trei obiective au fost alocate, anul acesta, peste 7.000.000 de lei pentu executarea de lucrări.  Este vorba despre: regularizarea pârâului Axin în localitatea Var (comuna Obreja) – pentru refacerea lucrărilor calamitate anul trecut și pentru punerea în siguranță a acestora a fost alocată suma de 360.000 de lei; refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița – „Lucrările au fost începute în aprilie 2019, valoarea contractului fiind 7.119.000 lei, iar durata de execuție, 24 de luni. Pentru continuarea lucrărilor în anul 2021, s-a prelungit durata de execuție până la sfârșitul anului, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat în valoare de 4.500.000 de lei”, precizează directorul SGA Caraș-Severin, Vilhelm Szabo, în informarea prezentată în cadrul Colegiului Prefectural; regularizarea pârâului Măcicaș la Prisaca (comuna Constantin Daicoviciu) – reprofilare albie și consolidări mal. „Lucrările au fost începute în noiembrie 2018, valoarea actualizată a contractului fiind 7.181.213 lei. Până la acestă dată au fost realizate lucrări în proporție de 45%, în valoare de 3.273.485 lei, cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR. Pentru anul 2021 au fost solicitate fonduri de 4.000.000 de lei, din care s-au alocat 1.170.000 de lei din surse proprii și 1.200.000 din alocații bugetare”, se precizează în aceeași informare. De asemenea, SGA a solicitat fonduri și pentru finalizarea lucrării de regularizare a pârâului Belareca, începută în 2018. Valoarea actualizată a acestui contract este de 17.082.500 lei, lucrările fiind realizate în proporție de 66%.

 

Pentru alte două obiective, finanțate tot de la bugetul de stat, încă nu au fost finalizate procedurile premergătoare demarării lucrărilor. Este vorba despre amenajarea unui sistem de evacuare a apelor din incinta îndiguită la Remetea Pogănici (comuna Fârliug) – obiectiv pentru care a fost realizat proiectul tehnic și a fost obținută autorizația de construire, urmând să fie demarată procedura de achiziție a lucrărilor de construcție și montaj și a serviciului de supraveghere tehnică pentru lucrare – și a unui sistem de apărare împotriva inundațiilor în zona Aeroport – zona Caransebeșul Nou din municipiul Caransebeș.

 

 

În cazul sistemului de apărare împotriva inundațiilor de la Caransebeș este vorba despre un proiect complex, în valoare de 20.816.940 lei, pentru care  contractul de servicii de proiectare și execuție a fost semnat la sfârșitul anului trecut, durata de realizare a investiției fiind 38 de luni. „În Caransebeș, la fiecare ploaie torențială cu debite semnificative, apa scursă de pe versanți nu poate fi preluată de către pârârile Potoc și Zlagna și astfel se produc inundații în zonele Aeroport și Caransebeșul Nou, fiind afectate locuințe, terenuri agricole, drumuri și obiective economice. Astfel, pentru reducerea riscului de inundații se propune realizarea unui canal de deviere din pârâul Zlagna în râul Sebeș, iar pe pârâul Potoc sunt prevăzute lucrări de amenajare a unei acumulări nepermanante pentru preluarea debitelor de viitură și recalibarea albiei în aval pod de pe strada Tudor Vladimirescu, până la podul de cale ferată”, a explicat Vilhelm Szabo. Proiectul tehnic pentru acest obiectiv a fost predat la începutul acestui an și a fost întocmită documentația în vederea inițierii procedurilor privind exproprierea pentru utilitate publică a terenurilor necesare amplasării lucrarilor – baraj, acumulare, diguri.

 

De asemenea, Administrația Bazinală de Apă Banat mai derulează, cu finanțare din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare – Axa Prioritară 5 Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor – proiectul „Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sector Bocșa – Gătaia – Denta (județele Caraș-Severin și Timiș). Potrivit informării întocmite de SGA Caraș-Severin, studiul de fezabilitate pentru acest proiect este finalizat, aplicația de finanțare este în curs de evaluare, iar în funcție de aprobarea acesteia și de semnarea contractului de finanțare vor putea demara procedurile de achiziție a lucrărilor de construcții și montaj. De asemenea, a fost obținută autorizația de construire pentru ambele județe și a fost inițiată Hotararea de Guvern pentru exproprierea terenurilor necesare execuției lucrărilor.

 

Sursă foto: ABA Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite