Arhive în aer! Dan Stan: „Trebuie să corectăm și asemenea sfidări PSD-iste la adresa locuitorilor județului Caraș-Severin”

„PNL face în trei zile ce nu a făcut PSD în trei ani! Sau cum distruge PSD istoria neamului și drepturile cetățenilor”, astfel își intitulează o postare pe Facebook avocatul Dan Stan, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Acesta face referire la situația inacceptabilă în care se află Arhivele Naționale de la Caransebeș.

Nu trebuie să fii expert în comunicare, scrie Dan Stan, ca să conștientizezi că realitatea este percepută total diferit la nivel decizional, în funcție de câte „filtre” există de la „firul ierbii” până la „sferele înalte” unde se iau deciziile.

„Cu aprobarea domnului ministru Ion Marcel Vela, în calitate de subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, am «purces» la o analiză în teritoriu a problemelor cu care se confruntă structurile ministerului, modul cum percep cetățenii activitatea angajaților MAI, precum și colaborarea autorităților locale cu angajații ministerului. Plecând și de la principiul că «până la Dumnezeu te mănâncă sfinții». Cu riscul să fiu acuzat de «patriotism local», am început periplul în Regiunea Vest, primul județ luat la «puricat» fiind Caraș-Severin”, informează pentru început Dan Stan.

Subsecretarul de stat precizează că acum s-a oprit asupra „situației incredibile în care se găsesc Arhivele Naționale de la Caransebeș, depozitarele unor documente extraordinare privind istoria neamului românesc, precum și a unor înscrisuri referitoare la situația juridică a cetățenilor care, de exemplu, trebuie să facă dovada drepturilor de pensie. Clădirile în care se află depozitate documentele sunt într-o situație deplorabilă, angajații sunt insuficienți și lucrează în niște condiții inumane etc.”.

Această situație a fost cunoscută de mulți ani la nivelul Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin, precum și a ministrului de Interne, fără a se lua niciun fel de măsuri, după cum subliniază Dan Stan: „În anul 2017 conducerea Arhivelor promovează la conducerea Ministerului Afacerilor Interne un proiect de reabilitare a două corpuri de clădire (deși deține nouă), proiect uitat prin minister… ministru de Interne PSD Carmen Dan… prefect PSD Matei Lupu în Caraș-Severin… din 2015 inspector șef Avram Viorel la Inspectoratul județean de Poliție Caraș-Severin… o fi fost PSD-ist?
Ce s-a decis în legătură cu acest proiect de reabilitare?… nimic…
După «săpături» prin minister, am identificat pe unde se rătăcise proiectul… Proiect care, într-adevăr, are niște necorelări de proiectare, dar nimeni din minister nu a cerut clarificări timp de trei ani de zile…
Cu aprobarea dlui ministru Marcel Vela, am solicitat structurii de logistică din minister să clarifice situația acestui proiect de reabilitare, adică să nu o mai lălăim, să știm exact ce se poate face din punct de vedere tehnic.
Împreună cu dl prefect Gâfu Cristian am avut, luni, o discuție cu conducerea Arhivelor de la Caransebeș, stabilind să vedem la fața locului care este situația spațiilor de depozitare și a celor de lucru a angajaților. Și mâine (azi, n.r.), 20.02.2020, urmează să se întâlnească, la București, reprezentanții Poliției (care finanțează investiția), ai Arhivelor și proiectantul, ca să stabilească soluțiile tehnică și financiară finale”.

După toate aceste „investigații” tehnice și juridice, Dan Stan și prefectul Cristian Gâfu au verificat ieri care este realitatea în teren, la Caransebeș. Apoi, subsecretarul de stat a postat fotografii făcute în 19 februarie la fața locului, menționând: „Vă las pe dumneavoastră să apreciați cum sunt păstrate dovezi și documente inestimabile privind istoria neamului românesc pe meleaguri cărășene, dar, mai ales, cum sunt păstrate înscrisuri care fac dovada drepturilor de pensie ale cetățenilor”.

Liberalul Dan Stan conchide: „Vrem să schimbăm, să aducem normalitatea, să vă ajutăm. Dar nu putem singuri! Este inadmisibil ca un ministru, un subsecretar de stat și un prefect să se ocupe de asemenea lucruri simple. Dar reprezentanții PNL trebuie să corecteze și asemenea sfidări PSD-iste la adresa locuitorilor județului Caraș-Severin.
În urma constatărilor de mai sus, dl ministru Ion Marcel Vela a dispus, astăzi (ieri, n.r.), ca, în procesul de reorganizare a ministerului, să se analizeze oportunitatea ca partea de asigurare logistică a arhivelor să treacă în subordinea directă a acestora. Ajutați-ne să vă ajutăm!”.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite