Asta știu, asta fac! PSD, PRO România și ALDE au furat (și) startul campaniei electorale de la Reșița!

Alianța PSD-PRO România-ALDE a început campania electorale la Reșița în data de 26 august 2020, cu două zile mai devreme decât prevede legea. Hoție pe față!

Sute (dacă nu mii) de pliante electorale din partea Alianței PSD-PRO România-ALDE au fost plasate azi, 26 august, în cutiile poștale din scările de blocuri din cartierul reșițean Lunca Bârzavei.

Îmbrăcând forma unei epistole trimise reșițenilor de candidatul alianței pentru funcția de primar al municipiului, Ionuț Narcis Chisăliță, pliantul poartă sigla celor trei partide și ni-l arată pe senatorul social-democrat alături de președintele Organizației județene PSD, Silviu Hurduzeu, candidat și acesta la alegerile locale din 27 septembrie, pentru funcția pe care o deține de patru ani, aceea de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Ne aflăm într-o situație de încălcare flagrantă a legislației privind alegerile locale. Astfel, Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, stipulează la articolul 64: „Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7,00”. În baza legii, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a legerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020. Aceasta prevede că data de începere a campaniei electorale este 28 august 2020, deci cu 30 de zile înainte de data alegerilor, conform Legii 115.

În apărarea lor, cei doi candidați din partea alianței moșite de Mocioalcă ar putea spune că nu au nicio legătură cu scrisorile care au împânzit azi Reșița. Dovada că o astfel de apărare nu ar sta în picioare apare chiar pe pliantul în cauză: pe marginea acestuia este tipărit: „PRO ROMÂNIA – IONUT NARCIS CHISALITA – 42711564; Cam Need Design SRL – 25.000 bucati”.

Numărul acela format din opt cifre reprezintă dovada încălcării legii. Ce înseamnă el? Răspunsul îl găsim în Normele metodologice de aplicare a Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale: „mandatarul financiar primește de la Autoritatea Electorală Permanentă un cod unic de identificare a formațiunii politice sau a candidatului independent, care va fi imprimat pe toate materialele de propagandă electorală aparținând formațiunii politice sau candidatului independent pe care îl reprezintă”. Așadar, numărul de pe aceste pliante este codul de identificare a alianței/partidului în numele căreia candidează Chisăliță, care trebuie imprimat pe materialele de propagandă electorală aparținând alianței/formațiunii politice respective. Avem, așadar, în față un material de propagandă electorală, care trebuia folosit doar în campania electorală, deci începând din data de 28 august! Astăzi e 26 august

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite