Turiștii care aleg Banatul Montan pentru drumeții trebuie să fie foarte atenți! A început sezonul viperelor, în această perioadă ele sunt foarte active și pot fi întâlnite în toate zonele stâncoase ale județului.
Băile Herculane, Cheile Carașului, Valea Almăjului, Cheile Nerei sau Clisura Dunării sunt doar câteva dintre zonele județului Caraș-Severin unde trăiește singurul șarpe veninos din țara noastră: vipera. Mușcătura de viperă este extrem de periculoasă și poate fi chiar letală, motiv pentru care este importantă administrarea de ser antiviperin de către personal medical calificat cât mai repede cu putință. „În cazul unei muşcături de viperă – se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3 – 4 mm distanţă, care după o oră necrozează și se umflă, iar victima are senzații de vomă și de amețeală – improvizați rapid un garou și strângeți deasupra mușcăturii. Nu intrați în panică, nu alergați și nu puneți pe nimeni să încerce să sugă veninul sau să adopte alte asemenea metode empirice. Apelați imediat 112 sau 0SALVAMONT și stați cât mai liniştiți , fără să vă mișcați, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi așteptați sosirea personalului calificat”, transmit reprezentanții Salvamont.
În momentul de față, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, în Caraș-Severin există un număr de șapte doze de vaccin antiviperin, repartizate după cum urmează: câte două doze la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș și la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă și o doză la la Spitalul Orășenesc Oravița. Doar trei dintre doze, însă, – cele două de la spitalul din Reșița și una de la spitalul Moldova Nouă – ar putea fi utilizate până la finalul sezonului, având termen de valabilitate februarie 2024. Celelalte patru doze vor expira luna viitoare.
Pentru a evita muşcătura de viperă trebuie respectate câteva reguli de bază. „Se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata. Trebuie in permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zona cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde. Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele, sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări”, avertizează salvatorii montani.
În România, vipera este protejată de lege conform Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, ratificată în România. Vipera este considerată specie de interes comunitar și este sub protecție strictă, uciderea sau capturarea ei fiind pedepsită cu amenzi uriașe și chiar cu închisoarea.
Sursa foto: Facebook Ciprian Floare