Suntem prezenți și pe

Social

Bătăi, agresiuni sexuale și furturi în școlile din Caraș-Severin. Peste 50% dintre acestea nu au asigurată niciun fel de pază!

Publicat cu

în

Paza bună trece primejdia rea. Nu și în unitățile de învățământ din Caraș-Severin, unde, în anul școlar 2019-2020, numărul infracțiunilor comise de elevi aproape s-a dublat față de anul precedent. Aceasta în condițiile în care peste 200 de imobile în care își desfășoară activitatea grădinițe, școli sau licee, reprezentând mai mult de 50% dintre unitățile de învățământ din județ, nu au asigurată nici pază, nici supraveghere video.

Numărul infracțiunilor sesizate în incinta sau în apropierea unităților de învățământ din Caraș-Severin a fost în creștere în acest an școlar, în ciuda faptului că semestrul II s-a desfășurat aproape integral online, iar unitățile de învățământ au fost, timp de trei luni, închise.

Astfel, potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, pe parcursul anului școlar 2019-2020 au fost comise 26 de infracțiuni (25 în incinta unităților de învățământ și una într-o zonă adiacentă), cărora le-au căzut victime 30 de elevi, cu 11 mai multe decât în anul precedent. Majoritatea infracțiunilor, 18, au fost loviri sau alte violențe, dar s-au înregistrat și agresiuni sexuale (3), furturi (2), purtare abuzivă, amenințare și nerespectarea regimului de deținere a câinilor periculoși sau agresivi. În ceea ce-i privește pe autorii infracțiunilor, cei mai mulți au fost elevi, 25, dar printre aceștia au fost și patru cadre didactice și un părinte al unui elev.

Această creștere a numărului infracțiunilor comise în mediul şcolar are loc pe fondul lipsei pazei și a sistemelor de supraveghere. În Caraș-Severin funcționează 214 grădiniţe, 163 de şcoli gimnaziale și 35 de licee, în total 412 de unităţi de învățământ care ar trebui, potrivit legii, să aibă asigurată cel puțin o formă de pază (umană sau video). Realitatea este, însă, cu totul alta, după cum reiese din raportul întocmit de IPJ. Potrivit acestuia, din totalul unităților de învățământ din județ, doar 75 au asigurată pază umană, prin intermediul angajaților proprii sau ai unor societăți specializate, iar 111 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, majoritatea atât în interior, cât şi în exterior. Celelalte unități de învățământ, 226, nu dispun de niciun fel de pază. În zonele adiacente unităților de învățământ, ordinea şi siguranţa publică au fost asigurate de poliţiști (396 unităţi de învăţământ), jandarmi și polițiști locali.

În urma analizării evenimentelor înregistrate în incinta unităţilor de învăţământ, conducerea IPJ Caraș-Severin a identificat o serie de cauze care au stat la baza producerii acestora: „lipsa fondurilor necesare asigurării unităţilor de învăţământ cu pază umană şi sisteme tehnice de supraveghere video; măsurile sancţionatorii limitate pe care le poate aplica personalul didactic elevilor cu un comportament inadecvat în spaţiul şcolar; altercaţiile spontane între elevi; educaţia precară; lipsa de atenţie şi neglijenţa elevilor faţă de bunurile personale. De asemenea, numărul mare al unităţilor de învăţământ raportat la numărul patrulelor de siguranţă publică aflate în serviciu la schimburile 1 şi 2 afectează asigurarea prezenţei elementelor de dispozitiv, în zona unităţilor de învăţământ, la intrarea la cursuri a elevilor precum și la ieșire”.

Trebuie precizat că situația din Caraș-Severin se regăsește în mai toate județele din țară. Ne aflăm deci în fața unei probleme sistemice.

Sursă foto: elnetsecurity.ro

Facebook Comments

Ne găsești și pe

Reclamă
Administrație39 de secunde în urmă

Concurs de oferte pentru o investiție de 22,5 milioane de lei

Justiție4 ore în urmă

DEZVĂLUIRI. Fost director al Combinatului din Reșița, dovedit „unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist”!

Administrație13 ore în urmă

10.000 de lei pentru cetățenii care fac Reșița Curată! Primăria pune la bătaie și anul acesta premii în bani pentru asociațiile de locatari/proprietari

Administrație15 ore în urmă

40 de secunde pentru un VOT ISTORIC în CJ Caraș-Severin: asocierea cu Primăria Reșița pentru construirea unui SPITAL NOU

Social21 de ore în urmă

Zimbrii se adaptează perfect în Munții Banatului. Încă 20 de exemplare vor ajunge în Caraș-Severin

Actualitate24 de ore în urmă

Primăria Reșița promovează portul popular din Banatul de Munte. La Casa de Căsătorii a fost deschisă o expoziție permanentă de costume tradiționale

Administrațieo zi în urmă

Romeo Dunca și Marius Isac, față în față cu primarii din județ. Miza: accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Actualitate2 zile în urmă

Trei zile dedicate artei ceramicii, la Centrul de Tineret Mansarda din Reșița

Sănătate2 zile în urmă

SARS-CoV-2 împlinește un an și în Caraș-Severin. Coronavirusul a fost atras mai mult de femei, dar bărbații i-au căzut victime în număr semnificativ mai mare. Cu 50%!

Educație2 zile în urmă

Puțin peste 300 de dascăli din Caraș-Severin au spus DA vaccinării anti-COVID-19 în etapa prioritară, care a început azi!

Cele mai citite