Băuţi şi drogaţi la volan. Poliţiştii cărăşeni au reţinut aproape trei sute de permise de conducere

 

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive reprezintă infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar conducătorul auto aflat în trafic sub influența substanțelor psihoactive riscă o pedeapsă, conform Codului penal, cu închisoarea de la unu la cinic ani sau cu amendă.

 

Numărul infracţiunilor la regimul circulaţiei rutiere este tot mai mare, atrag atenţia poliţiştii. Numai în primele şapte luni ale acestui an, polițiștii din Caraș-Severin au depistat pe drumurile publice din judeţ 247 de şoferi care conduceau autovehicule sub influența alcoolului și 44 de şoferi care urcaseră la volan după ce consumaseră substanțe psihoactive. „Tuturor acestor şoferi le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Reamintim faptul că infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzută de art. 336 Cod penal, reprezintă infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar conducătorul auto aflat în trafic sub influența substanțelor psihoactive riscă o pedeapsă, conform Codului penal, cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amendă. Iar în cazul în care acesta efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este mai mare, respectiv închisoarea de la doi la şapte ani.”, transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.

 

În acest context, poliţiştii reamintesc faptul că, în ultima perioadă, au fost aduse o serie de modificări legislative referitoare la conducerea unui autoturism sub influenţa substanţelor psihoactive. Astfel, în urma modificărilor legii adoptate luna aceasta, unei persoane care conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive, rezultatul la testarea cu aparatul drugtest fiind pozitiv pentru cel puțin una dintre substanțe, i se reține permisul de conducere, însă există posibilitatea de a i se restitui dacă rezultatul analizelor mostrelor biologice de sânge efectuate în cadrul instituțiilor medico-legale autorizate indică absența în organism a substanțelor psihoactive. Pe de altă parte, începând de luna trecută, conform legii, cel care conduce un autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, în caz de condamnare, nu va beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available