BCR vs. ANPC. Practici înșelătoare în aplicarea de sancțiuni societăților bancare?!

 

Amendată alături de încă 10 societăți bancare, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru presupuse practici comerciale înșelătoare ce țin de modul de calcul al ratelor la creditele acordate persoanelor fizice, Banca Comercială Română anunță că își va dovedi nevinovăția în instanțele de judecată.

 

Practicile înșelătoare, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi constat în faptul că, pe graficele de rambursare a creditelor, rata este compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. În consecință, prin această modalitate de calcul, consumatorii plătesc, de fapt, preponderent dobândă, ceea ce – susține ANPC – ar fi ilegal. Această situație a fost constatată la 11 operatori economici, care au fost sancționați cu amenzi în valoare de 550.000 lei: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale. Totodată, comisarii ANPC au cerut acestora să emită noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

 

CITEȘTE ȘI: 11 bănci amendate de ANPC pentru presupuse practici înșelătoare! Se va reface modul de rambursare a creditelor acordate persoanelor fizice?

 

În replică, BCR a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că a respectat și respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar. Și că, prin urmare, banca va apela la toate mijloacele legale pentru a dovedi corectitudinea aplicării dispozițiilor prevăzute de lege în cadrul contractelor și practicilor băncii. „Modalitățile de calcul al dobânzii din toate contractele BCR sunt cele permise de lege, fiind absolut similare cu practica bancară la nivel european și internațional”, se arată în comunicatul BCR, pe care îl redăm mai jos.

 

BCR: Respectăm legea, educăm financiar și credităm responsabil

 

„În toate unitățile sale din țară, dar și în digital, Banca Comercială Română discută în fiecare zi cu oamenii despre creditare responsabilă, utilizând principii de educație financiară. Am înțeles că este important să facem acest lucru înaintea contractării oricărui credit, dar o facem mereu și după acordarea unui împrumut.

 

De altfel, BCR a fost prima instituție bancară din România care, în 2015, a făcut public un ghid al creditării responsabile împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar banca a dezvoltat, în ultimii șapte ani, cel mai mare program de educație financiară – Școala de Bani, prin care au trecut peste 600.000 de români.

 

Proiectele noastre și discuțiile pe care le avem cu clienții prioritizează decizia informată și alegerile financiare sănătoase. Așa că ne-am bucurat să vedem că, în ultimele zile, clienții BCR care au vrut să primească informații suplimentare pe subiectul ratelor egale versus descrescătoare au înțeles pe deplin modalitatea de calcul și opțiunile pe care le au.

 

De zeci de ani, în economiile de piață, creditul bancar funcționează după același principiu simplu: dobânda este calculată în raport cu soldul creditului (suma principală datorată). Prin urmare, ponderea dobânzii în rata totală este mai mare la început și scade de la o lună la alta, pe măsură ce soldul este rambursat.

 

Clienții care doresc să aibă aceleași cheltuieli lunare în legătură cu creditul pot alege rate lunare fixe, formate din dobânda calculată la soldul din luna respectivă, iar, prin diferență, o parte din soldul creditului, cu diminuarea progresivă a acestuia. Rambursarea prin rate descrescătoare este potrivită clienților care își doresc să achite lunar mai mult din soldul creditului, suportând o rată mai mare în primii ani ai creditului – în medie cu 20-30% față de modelul cu rate fixe.

 

BCR respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, conform OUG 50/2010 si OUG 52/2016. Prin urmare, banca va apela la toate mijloacele legale pentru a dovedi corectitudinea aplicării dispozițiilor prevăzute de lege în cadrul contractelor și practicilor băncii. Modalitățile de calcul al dobânzii din toate contractele BCR sunt cele permise de lege, fiind absolut similare cu practica bancară la nivel european și internațional.

 

Clienții BCR pot alege în orice moment să meargă pe rate egale sau descrescătoare, cu analiza riguroasă a capacității de rambursare. În plus, clienții BCR pot opta oricând, fără nicio constrângere, să ramburseze anticipat parțial sau total creditele, ceea ce reduce, evident, valoarea dobânzilor viitoare.

 

BCR rămâne consecventă principiilor sale care i-au definit activitatea în ultimii ani: respectarea legii, educația financiară și creditarea responsabilă.

 

Echipa BCR”

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available