Bilete de tratament pentru pensionarii din Caraș-Severin. Sunt disponibile peste 1.200 de locuri în 19 stațiuni

 

Buziaș, Covasna, Căciulata, Băile Herculane, Geoagiu sau Eforie Nord sunt doar o parte dintre stațiunile în care pensionarii din Caraș-Severin pot merge anul acesta pentru tratament, cu bilete subvenționate puse la dispoziție de Ministerul Muncii, prin intermediul Casei Județene de Pensii.

 

Casa Județeană de Pensii Caraș-Severin are la dispoziție pentru cele 18 serii de tratament balnear aferente acestui an – perioada 9 martie-30 noiembrie 2022 – 1.246 de bilete pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni: cardio-vasculare, digestive, psihice și reumatismale. Cele mai multe bilete sunt disponibile pentru tratarea bolilor reumatismale – 574 de bilete – în staţiunile Căciulata, Călimănești, 1 Mai, Bala, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Băile Herculane (foto), Mangalia, Ocna Șugatag, Pucioasa, Calacea, Amara și Neptun și pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 550 de bilete – în staţiunile Buziaş și Covasna. Pentru boli psihice – nevroză astenică – sunt disponibile 78 de locuri în staţiunea Moneasa, iar pentru boli digestive, 44 de locuri în Olăneşti, Sângeorz și Căciulata. Durata unui sejur este de 16 zile, din care 12 zile reprezintă durata tratamentului balnear.

 

Până la sfârșitul lunii martie, la nivelul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin au fost înregistrate 1.051 de cereri și au fost vândute 38 bilete pentru primele două serii. Potrivit regulamentului instituit la nivel național, cererile se completează numai pe formularul aprobat și se depun fie personal, la sediul insituției – str. Traian Lalescu nr. 27, Reșița –, fie prin poştă, fax sau e-mail, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul. „Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de criteriile specifice. După efectuarea alocării automate, toate biletele disponibile pot fi eliberate următorului solicitant în funcţie de punctajul obţinut şi de opţiunea acestuia, sau altui solicitant fără punctaj”, informează directorul Casei Județene de Pensii Caraș-Severin, Dorin Brăilă.

 

CITEȘTE ȘI: „Pe urmele împărătesei Elisabeta (Sisi)” – rută cultural turistică națională ce promovează trei stațiuni de top: Băile Herculane, Buziaș și Sinaia

 

Tarifele maxime pe bilet de tratament balnear aprobat pentru unităţile deținute de Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă sunt 1.933,88 lei pentru categoria 2 stele, respectiv 2.027 lei pentru categoria 3 stele. În funcție de criteriile îndeplinite, biletele se acordă cu suportarea unei contribuţii sau în mod gratuit. Potrivit regulamentului, „modul de stabilire a contribuţiei individuale pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii se stabilește în funcție de câștigul brut realizat, drepturile de pensie, indemnizația de șomaj sau de handicap, după caz, contribuția individuală fiind de 50% din cuantumul total brut al veniturilor sau din prețul biletului de tratament balnear, în funcție de fiecare situație. Pentru asigurații care au venitul lunar asigurat sau venitul lunar ales mai mare decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale pe anul curent, se achită prețul integral al biletului de tratament balnear”.

 

Datele referitoare la biletele aprobate, actele necesare, criteriile de acordare și cuantumul contribuției se regăsesc pe site-ul Casei Județene de Pensii: www.cjpcaras.ro, secțiunea Prima agină – Bilete tratament.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available