Ca-ntre polițiști. „Mă urc pe tine!”. Scandal la IPJ Caraș-Severin

 

Conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea unui control intern la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, după ce Sindicatul Europol a făcut publică o înregistrare audio din care s-ar înțelege că mai mulţi poliţişti au fost amenințați de adjunctul șefului IPJ că vor fi mutaţi în alte localități după ce au amendat firme care transportau lemne ilegal.

 

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public privind declaraţiile adjunctului inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele: Conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcţia Control Intern, urmând ca, în funcţie de cele constatate, să fie dispuse măsurile legale care se impun”, a transmis, astăzi, 20 septembrie, Poliţia Română.

 

Potrivit Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol, care a făcut publică – pe Facebook și apoi pe site-ul sindicateuropol.ro – o înregistrare audio în care s-ar auzi vocea adjunctului șefului IPJ Caraș-Severin, Aurel Coman, poliţişti din subordinea acestuia ar fi fost mustraţi și amenințați după ce au sancţionat transportatori care încalcă legislaţia, distrugând drumurile din judeţ şi transportând material lemnos în mod fraudulos.

 

„Începând cu data de 17, te mut la Reşiţa. Două luni fără acord şi mă urc pe tine! Vă mut pe toţi de acolo. Şi mă ţin de voi o lună de zile şi vă fac ce trebuie, după statutul poliţistului. Să vedeţi că nu sunteţi artişti, nu sunteţi şmecheri. Crezi că dacă ai 100 de constatări (n.r.- infracţiuni constatate) eşti şmecher? Îşi arată eu ce fel de constatări ai, că am lucrat ca tine. Eşti numai într-o direcţie, nu eşti în 10 direcţii. Eşti aşa… când vrei. Numai pe licenţe…numai pe licenţe sau în altă zi numa pe lume, numa pe lemne”, ar spune pe înregistrarea audio comisarul şef Aurel Coman, adjunctul şefului IPJ Caraş Severin.

 

Sindicatul Europol susține că polițiștii au fost amenințați pentru că nu țin cont de cercurile relaționale dintre șefii din poliție și patronii firmelor „preferențiale”.

 

„Acesta este comportamentul de «manager» în Poliția Română în anul 2022. Amenințări, intimidări și poziție de forță, exact elementele prevăzute de lege în cazul hărțuirii morale la locul de muncă «mobbing».

Polițiștii sunt mustrați pentru că și-au făcut datoria și au sancționat transportatorii care încalcă legislația și distrug drumurile din județ, dar și pe cei care golesc pădurile de materialul lemnos, în mod fraudulos, în contextul în care la acest moment distrugerea fondului forestier constituie amenințare la adresa securității naționale a României.

Deranjul este că polițiștii nu țin cont de cercurile relaționale și cârdășia dintre șefii din poliție și patronii firmelor «preferențiale».”, arată Europol pe pagina de Facebook a Sindicatului Polițiștilor Europeni.

 

În finalul postării din 16 septembrie, Europol își exprima convingerea că, „în mod evident, conducerea IGPR nu va lua nicio măsură pentru că și în alte cazuri din trecut, prin Direcția Control Intern, i-au albit și «cercetat» de i-au scos fără de pată și «fără a se impune luarea unor măsuri disciplinare».”

 

Două zile mai târziu, în 18 septembrie, Europol revine asupra situației din cadrul IPJ Caraș-Severin și face trimitere la influența pe care o au oameni politici din județ asupra deciziilor pe care le iau unii șefi din poliție:

„Orice polițist cunoaște faptul că în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului îi sunt restrânse anumite drepturi și libertăți, comparativ cu alți cetățeni, aspect care din câte se pare nu îi este aplicabil și adjunctului IPJ Caraș-Severin, care ori de câte ori are ocazia le atrage atenția subordonaților în mod subtil, spunându-le în ședințe sau la diverse întâlniri cu caracter operativ că nu au altceva de făcut decât să acționeze cu radarul tocmai în ziua în care fiul unui om politic din județ circula cu autoturismul cu o viteză de peste 100 km/h în localitate, sugerându-le să fie mai atenți pe viitor întrucât politicienii sunt aleși de popor și că din aceste considerente cei ce vor pleca primii din funcție vor fi ei, nu politicienii, atenționându-i inclusiv să nu mai sancționeze agenții economici. (…)

O astfel de atitudine existentă la nivelul IPJ Caraș-Severin nu ne mai poate surprinde, în contextul în care adjunctul inspectorului șef participă la nenumărate evenimente alături de oameni politici din zonă ori când dispune verificări asupra activității polițiștilor în momentul în care aceștia întocmesc dosare penale unor persoane influente pentru nerespectarea normelor rutiere în vigoare, cu scopul cel mai probabil de a-i determina să nu mai aplice legea față de aceste categorii de persoane.” Detalii, AICI.

 

Scandalul din cadrul IPJ Caraș-Severin a ajuns în cursul zilei de astăzi în mai toată presa centrală (news.ro, digi24.ro, adevarul.ro, stiripesurse.ro, cotidianul.ro etc.), însă până acum comisarul șef Aurel Coman nu a avut nicio reacție publică. Vom reveni odată ce va exista un punct de vedere al acestuia.

 

Sursă foto: digi24.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite