„Cale liberă” spre Mociur. Ministrul Dezvoltării a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea drumurilor de acces rutier spre acest cartier

 

Peste 3.000.000 de lei, bani din fonduri europene, vor fi investiți pentru reabilitarea a trei străzi din cartierul Mociur, una dintre zonele marginalizate ale Reșiței pe care Primăria municipiului încearcă să le scoată din zona gri în care se află de peste 30 de ani.

 

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat, astăzi, 17 noi contracte de finanțare, în valoare totală de peste 113.000.000 de lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, derulat de minister. Printre acestea se află și proiectul depus de Primăria Reșița ce vizează „Reabilitarea drumurilor de acces rutier spre Zona Urbană Marginalizată (ZUM) Mociur, pentru a crește accesibilizarea spre/dinspre cartier”. Proiectul va beneficia de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în cuantum de 3.088.475 de lei, la care se adaugă contribuția proprie a Municipiului Reşiţa – 903.299 de lei reprezentând cheltuieli neeligibile și cota de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

 

În total, suma alocată pentru reabilitarea drumurilor de acces în Mociur se ridică la 3.930.005 lei (inclusiv TVA). „Proiectul propune reamenajarea străzilor: Mociur, pe trei tronsoane, Barbu Lăutaru și Grigore Alexandrescu. Lucrarea constă în realizarea platformei drumului, realizarea suprastructurii, scurgerea și evacuarea apelor, amenajarea acceselor la proprietăți, trotuare, parcări, stații de încrucișare, consolidări, lucrări privind siguranța circulației”, precizează primarul Ioan Popa în referatul întocmit la Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost aprobate, în luna martie a acestui an, cheltuielile de la bugetul local legate de acest proiect.

Proiectul este finanțat prin POR 2014 – 2020, Axa prioritară 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, Prioritatea de Investiții 9.1 – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității. „Programul de regenerare și de incluziune a comunităților marginalizate constituie o prioritate pentru primărie, iar POR a venit în întâmpinarea noastră cu această sursă de finanțare pentru proiectele ce prevăd activități de regenerare a zonelor urbane marginalizate. Conform Strategiei de dezvoltare locală pentru Zonele Urbane Marginalizate din Municipiul Reșița a Grupului de Acțiune Local Reșița, au fost identificate și propuse spre adoptare o serie de obiective ce au ca scop final reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în ZUM, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică. Printre aceste obiective se numără și drumurile de acces spre Mociur, obiectivul proiectului fiind creșterea accesibilității și conectivității cartierului astfel încât locuitorii acestuia să aibă acces rapid și în siguranță la servicii publice și oportunități de muncă”, se mai precizează în referatul de aprobare.

 

 

Sursă foto: arhivă 2019

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite