Șase elicoptere pentru căutare-salvare în zona montană, în dotarea IGAv. Unul dintre acestea va ajunge la punctul aeromedical de la Caransebeș [FOTO]

 

Inspectoratul General de Aviație (IGAv) a recepționat astăzi, 9 iunie, ultimele trei dintre cele șase elicoptere H135 achiziționate din fonduri europene. Acestea sunt destinate gestionării situațiilor de urgență: misiuni de evacuare medicală, căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte, și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.

 

Cele șase elicoptere ușoare multifuncționale au fost achiziționate în cadrul proiectului „VIZIUNE 2020” derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Aparatele de zbor vor ajunge în unitățile aeromedicale existente și în cele ce se vor înființa în zona montană, printre care se numără și Punctul de Operare Aeromedical de la Unitatea Specială de Aviație din Caransebeș, aflat în curs de operaționalizare. Aici a avut loc, la sfârșitul lunii trecute, un stagiu de pregătire a medicilor și a piloților care vor executa misiuni umanitare de salvare a vieţii în Banatul Montan cu elicopter H135.

 

 

„Cele șase elicoptere ușoare au ca destinație căutarea-salvarea din mediul montan și executarea misiunilor aeromedicale solicitate. Totodată, acestea vor fi echipate cu sistem de troliere, pentru îndeplinirea misiunilor de căutare-salvare din zone greu accesibile. Prin dispunerea lor în unitățile aeromedicale existente și în cele ce se vor înființa în zona montană va crește numărul intervențiilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transportul victimelor în stare gravă la unitățile spitalicești, cu cel puțin 20% (peste 700 misiuni). Beneficiul va fi cuantificat în numărul de pacienți care vor avea acces la asistență medicală de urgență, într-un timp mai scurt de intervenție”, transmit reprezentanții IGSU.

 

La evenimentul de recepție a ultimelor trei elicoptere ușoare organizat la sediul Inspectoratului General de Aviație au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretarul de stat de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Roman, inspectorii generali ai IGAv și IGSU, general de flotilă aeriană Cătălin Paul Dache, respectiv general-maior Dan-Paul Iamandi, precum și directorul general Airbus Helicopters, Georges Durdilly, și reprezentanți ai ambasadelor Germaniei, Franței și Spaniei la București.

 

În cadrul proiectului „VIZIUNE 2020”, ce are drept obiectiv specific consolidarea capacității aeriene de răspuns și de pregătire a piloților, vor mai fi achiziționate și șase elicoptere medii/grele variante naval, respectiv uscat.

 

 

Sursă foto: IGSU

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite