Calea de acces „Strada Feroviarului – Strada Dealu Mare” intră în reabilitare

 

La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost semnat astăzi contractul de finanțare, în valoare de 3.818.305 lei, pentru proiectul de reabilitare a căii de acces strada Feroviarului – strada Dealu Mare din Reșița.

 

Fișa de proiect „Reabilitarea căii de acces Str. Feroviarului – Str. Dealu Mare pentru extinderea transportului public”, cu o valoare eligibilă de 3.919.987,50 lei, a fost depusă, în data de 10.09.2021, de către UAT Reșița, în cadrul apelului de fișe de proiecte POR/GAL REŞIŢA/2020/9/4/Accesibilitate, lansat de Asociația GAL Reșița. În urma tuturor etapelor de evaluare s-a constatat că proiectul respectă criteriile impuse, obținând un număr de 80 puncte (minim 50). În acest context, fișa de proiect depusă de UAT REȘIȚA a fost declarată eligibilă în Comisia de Evaluare și Selecție, apoi aprobată de Comitetul Director al GAL Reșița. După avizul Comitetului Director, documentele au fost transmise către Comitetul Comun de Selecție Restrâns – organism tehnic format din reprezentanți POCU și POR, cu responsabilități privind desfășurarea procesului de avizare a fișelor de proiecte selectate de Grupurile de Acțiune Locală.

 

Prin GAL Reșița sunt propuse spre finanțare și alte proiecte care vizează atingerea obiectivelor specifice Strategiei de Restructurare a Zonelor Urbane Marginalizate, la care se lucrează din anul 2017. Până acum au fost derulate o serie de activități care vizau elaborarea Strategiei de Dezvoltarea Zonelor Urbane Marginalizate, întocmirea ghidurilor de finanțare, lansarea apelurilor, scrierea de proiecte, evaluarea acestora, etc. În această fază s-au depus proiecte pentru finanțare europeană în valoare de 7 milioane euro (4,9 milioane prin POR și 2,1 milioane prin POCU) și alte 6,9 milioane euro din alte surse. Proiectele sunt în diverse stadii de avizare, finanțare sau implementare.

 

La sfârșitul anului 2021, alte patru fișe de proiect au fost aprobate în vederea finanțării. Valoarea cumulată a proiectelor cuprinse în cele patru fișe depășește 8.000.000 lei. Acestea au fost depuse de UAT Reșița în cadrul apelului POR/GAL RESITA/2021/9/2/Cultură, Sănătate și Educație și au în vedere următoarele investiții:

  1. Dezvoltarea unui spațiu de desfășurare a activităților sociale, comunitare, și culturale – obiectiv: Reabilitarea clădirii Blocul Fetelor – Municipiul Reșița, județ Caraș-Severin;
  2. Modernizarea și dotarea școlilor și grădinițelor din ZUM: Reabilitare Școala Primara si Grădinița Mociur, Reșița – județ Caraș-Severin;
  3. Modernizarea și dotarea școlilor și grădinițelor din ZUM: Reabilitare Grădinița PN Dealul Mare – Municipiul Reșița – județ Caraș-Severin;
  4. Modernizarea și dotarea școlilor și grădinițelor din ZUM: Reabilitare Școala Primară Dealul Mare – Municipiul Reșița, județ Caraș-Severin.

Grupul de Acțiune Locală Reșița mai are în derulare și alte proiecte ce vizează problemele de locuire, educație și cultură, facilitare comunitară, etc. Finalizarea implementării proiectelor este stabilită pentru luna decembrie 2023. Se poate aprecia astfel că după o intensă muncă de echipă, în care au fost angrenate instituții publice, ONG-uri, instituții din domeniul privat, Centrul Universitar UBB din Reșița și Unitatea Administrativ Teritorială Reșița, încep să se vadă rezultatele concrete ale activității acestora.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite