Adus în urmă cu jumătate de an de către președintele CJ Romeo Dunca la conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița, Călin Mircea Laza a reușit să pună unitatea medicală deasupra liniei de plutire, astfel încât mandatul său de manager a fost prelungit cu încă șase luni, (și) cu acordul formal al consilierilor opoziției.
La șase luni de când a preluat mandatul de manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR), într-un moment critic pentru unitatea medicală, care reușise „performanța” de a acumula datorii de 29.866.000 de lei și arierate (plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculată de la data scadenţei) de 19.708.000 lei, Călin Mircea Laza a prezentat, în plenul Consiliului Județean (CJ) Caraș-Severin, un raport de activitate.
„Mandatul n-a fost ușor, știți bine cum am preluat spitalul, avem încă mult de muncă, dar eu zic că se vede deja o îmbunătățire și încercăm să facem tot ce e mai bine pentru această localitate, pentru acest județ, pentru pacienții aferenți zonei. Am luat spitalul cu arierate, cu datorii mari. În prezent, datoriile curente sunt undeva la 12.000.000 de lei, iar arieratele, la 7.000.000 de lei. Ajunsesem cu ele la 2.000.000, dar au urcat deoarece nu am primit de la Casa de Sănătate toți banii pe serviciile prestate. În momentul în care îi primim, vom coborî din nou. Am luat spitalul cu multe sincope, totul a căzut, inclusiv centrala termică de la Staționarul 2. Zilnic am de lucru fără să am cea mai mică pauză”, a spus managerul SJUR.
Activitatea managerului Călin Mircea Laza a fost apreciată inclusiv de consilierii județeni PSD – Pro România – PMP, aceiași care, în urmă cu câteva luni, s-au opus contractării unor servicii de avocatură pentru procesul intentat de fostul manager, Alina Stancovici, în încercarea de a reveni pe funcție. „Forțați” de președintele Romeo Dunca, aceștia au ridicat mâna în plen și au votat pentru prelungirea mandatului lui Călin Mircea Laza, un vot simbolic, întrucât decizia îi aparținea exclusiv președintelui CJ. La finalul ședinței, acesta a explicat de ce a cerut votul consilierilor: „Pentru prelungirea mandatului domnului Laza, am vrut să fac un exercițiu, să văd dacă și consilierii sunt în mod serios încântați de prestația lui, dacă și ei consideră că venirea acestuia a fost un lucru bun pentru județ, pentru spital. Toată lumea a ridicat mâna, deși a doua oară, pentru că prima oară, în virtutea obișnuinței, foarte mulți consilieri de la PSD n-au votat, motiv pentru care domnul Purea a avut o ieșire emoțională pe care eu o înțeleg pentru că dânsul, fiind medic, se gândește în primul rând la sufletele celor chinuiți și care intră în spital și nu poate să analizeze politic de ce PSD-ul nu a ridicat mâna. Dar, după această ieșire, au votat toți consilierii, inclusiv domnul Crina, care cu trei ședințe în urmă spunea că CJ nu plătește onorarii de avocat pentru prostiile lui Dunca și am fost nevoit să plătesc aproape 6.000 de euro ca să apăr o șansă a spitalului de a fi mai bine administrat. Am făcut-o personal, urmează recursul, voi suporta și plata de recurs. Asta este, ne-am asumat această obligație de a fi în folosul cetățeanului, de a avea grijă ca spitalul să fie mai bine și, chiar cu riscul că îmi cheltuiesc banii personali, voi face acest lucru. Lucrurile se îndreaptă pe calea cea bună la spital”.
Romeo Dunca a ținut, totodată, să-l avertizeze pe Ioan Crina că va fi bun de plată, urmând să ceară în instanță ca acesta să achite sumele reprezentând onorariile avocaților aferente procesului cu Alina Stancovici.