500 de puieți forestieri au reușit să planteze în doar două zile, în Valea Groza din Bocșa, elevi de clasa a III-a și a IV-a de la Școala Generală Nr. 7 din Reșița, ajutați de silvicultori, în cadrul campaniei campaniei de împăduriri „Primăvara 2021” organizată de Ocolul Silvic Bocșa Română.
Acțiunile organizate în parteneriat cu școlile din județ au devenit tradiție la Direcția Silvică Caraș-Severin și, implicit, la Ocolul Silvic Bocșa Română. Cu ocazia „Lunii pădurii”, sărbătorită în fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie, Ocolul Silvic Bocșa Română a avut ca oaspeți voluntari copii din cadrul Școlii Generale Nr. 7 Reșița, care au participat la activități de plantare de puieți din speciile cer și frasin comun. „Acțiunile desfășurate au avut trei părți: dezbatere interactivă privind rolul și importanța pădurii; parcurgerea unui traseu tematic în care a fost scoasă în evidență importanța lemnului în viața de zi cu zi; plantarea a 500 de puieți forestieri din speciile cer și frasin comun. În continuarea acțiunilor cu copii, desfășurate în 30 martie și 1 aprilie, a fost organizată și o acțiune de plantare a puieților forestieri împreună cu membrii Clubului Lions Onix din Reșița”, ne-a informat ing. Elena Meteleaucă, șef Ocol Silvic Bocșa Română.
Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin și ale subunităților acesteia, subliniază Elena Meteleaucă, în acest fel urmărindu-se asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție. Pentru anul în curs, programul de regenerare a pădurilor pentru Ocolul Silvic Bocșa Română este de 76 de hectare, din care 61 ha regenerări naturale și 15 ha regenerări artificiale. „Pentru anul 2021, sunt necesari circa 205.000 de puieți forestieri pentru lucrările de regenerare a pădurilor din fondul forestier proprietate publică a statului, puieți asigurați din pepinierele proprii și ale altor subunități ale Direcției Silvice Caraș-Severin. Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2021 este de peste 400.000 de lei, finanțarea fiind asigurată din Fondul de conservare și regenerare înființat de RNP Romsilva”, spune șefa de Ocol.
Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, Ocolul Silvic Bocșa Română va efectua în anul 2021 și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de inundații și de secetă, pe o suprafață totală de 26 de hectare.
„Râsul și veselia copiilor, care au răsunat în toată Valea Groza, ne-au convins că acțiunile orgnanizate împreună cu aceștia au fost reușite. Totodată, am fost asigurați de către copii că vor reveni și în anii următori”, a mai precizat Elena Meteleaucă.