Casa de Cultură a Sindicatelor este una dintre clădirile emblematice ale Reșiței care, asemeni multor altora, se degradează încet, dar sigur, în lipsa unor minime intervenții de reabilitare. Salvarea ei ar putea veni de la Primăria Reșița, intenția edilului-șef fiind aceea de a o prelua de la UCMR, societate care, la capătul unui lung șir de procese cu sindicatele, și-a adjudecat această clădire.
Construită în anii ’50, Casa de Cultura a Sindicatelor a făcut, timp de aproape două decenii, obiectul unei dispute în instanță privind dreptul de proprietate asupra imobilului, între sindicate și Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR). În cele din urmă, acum câțiva ani, instanța a decis în favoarea UCMR, societate aflată în insolvență care, în mod evident, nu are printre priorități salvarea Casei de Cultură.
În schimb, acest lucru l-ar putea face administrația locală, primarul Ioan Popa exprimându-și, încă de acum doi-trei ani, intenția de a prelua imobilul de la UCMR în contul unei părți din datoriile uriașe pe care compania le are la bugetul statului. Până acum, ideea nu s-a putut concretiza din cauza lipsei legislației, însă vestea bună este că, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptată un act normativ care permite astfel de transferuri. „Pentru mine, personal, este stringent să luăm Casa de Cultură de la administratorul UCMR-ului. Am fost la București la instituția la care UCMR are datoriile cele mai mari, la AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, n.r.), și încercăm să facem o dare în plată, adică să o preluăm fără să o plătim, scăzând datoriile UCMR-ului. Din păcate, nu a fost legislație până anul trecut în octombrie, când Guvernul a dat Ordonanța 200 care ne permite să luăm în plată această clădire. Casa de Cultură este evaluată la circa 6 milioane de euro. Prin această ordonanță, ea poate fi preluată de AAAS, se scade suma din datoriile UCMR și se transferă clădirea către Primăria Reșița, fără sultă financiară”, a declarat primarul Ioan Popa la finalul ședinței Consiliului Local de marți, 30 martie.
Iar planurile edilului pentru imobilul Casei de Cultură sunt unele foarte ambițioase. Practic, odată reabilitat printr-un proiect cu finanțare europeană, acesta ar urma să aibă o dublă destinație, culturală și administrativă, spațiul extrem de generos, 11.000 de metri pătrați, permițând acest lucru. „Dorința mea ar fi să mut primăria acolo. Clădirea are două componente: zona de sală de spectacole, cu foaierele, cu amfiteatre, cu circa 700 de locuri, și o zonă cu foarte multe spații, pe lângă Biblioteca Județeană, unde am putea acomoda practic toată primăria. Noi suntem acum împrăștiați prin tot orașul: la Blocul 800, în sediul din Centrul Civic, lângă CEC, lângă Poliție, la Muncitoresc… La Casa de Cultură am aduce pe toată lume laolaltă și ar fi mult mai ușor și pentru cetățeni”, a explicat primarul Ioan Popa.