Campanie pentru siguranța jurnaliștilor și protejarea libertății presei lansată de Consiliul Europei

 

Instituția cu sediul la Strasbourg, care reuneşte cele 46 de state semnatare ale Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului, a lansat astăzi o campanie pentru „îmbunătăţirea siguranţei jurnaliştilor” şi „protejarea libertăţii presei”, în condiţiile observării unei „înmulţiri a actelor de violenţă şi intimidare” împotriva acestora.

 

Prin intermediul acestei campanii, lansată astăzi, 5 octombrie, sub sloganul „Jurnaliştii contează”, Consiliul Europei speră să „sensibilizeze publicul cu privire la rolul jurnaliştilor” şi contribuţia acestora la „menţinerea unei societăţi democratice şi pluraliste”, informează AFP, citată de Agerpres. Conform datelor compilate în cadrul Consiliului Europei de către Platforma pentru consolidarea securităţii jurnaliştilor, peste 1.600 de „ameninţări grave” au fost înregistrate din 2015 împotriva libertăţii mass-media în Europa.

 

Consiliul Europei cere celor 46 de state membre să implementeze „planuri naţionale de acţiune pentru protecţia jurnaliştilor” şi „căi de acţiune eficiente pentru a răspunde încălcărilor libertăţii presei”. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a declarat că, prin această campanie, „ne propunem să ajutăm guvernele să protejeze jurnaliştii, astfel încât aceştia să-şi poată face meseria fără interferenţe nejustificate şi fără intimidare sau violenţă. Este aproape imposibil să ne imaginam o democraţie adevărată fără mass-media pluralistă şi independentă”.

 

Această campanie a fost lansată după ce o jurnalistă franceză, la originea dezvăluirilor privind folosirea posibilă a serviciilor de informaţii franceze de către Egipt pentru a ucide civili, a fost percheziţionată şi plasată în detenţie provizorie pentru aproape 40 de ore la sfârşitul lunii septembrie. În Serbia, cotidianul Danas şi redactorul său şef au primit ameninţări la sfârşitul lunii septembrie din cauza acoperirii mediatice a violenţelor din Kosovo, după ce au fost acuzaţi în direct de preşedintele sârb că vor să facă rău Serbiei. În acelaşi timp, în Grecia, opt ONG-uri au cerut guvernului „să ia măsuri urgente” pentru a lupta împotriva impunităţii pentru crimele şi agresiunile comise împotriva jurnaliştilor.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite