Când vom putea vizita Muzeul Mineritului de la Anina. Acesta va avea un exponat unic în România și va fi cel mai mare din țară

Muzeul Mineritului de la Anina, care se construiește cu fonduri europene, ar putea fi finalizat la sfârșitul acestui an, după cum spune primarul Gheorghe Românu. Termenul pentru finalizarea obiectivului turistic era 10 februarie 2020, însă acesta a fost prelungit până în 2022.

„A durat până ne-a aprobat să putem scoate la licitație, până am găsit constructor, am avut o depășire de aproape un an de zile. Dar, după ce am demarat treaba cu constructorul, de la 1 noiembrie s-a apucat de lucru. Și vă spun că se țin, au forță, sunt serioși și cred că ne apropiem de termenul final. Probabil va fi gata chiar mai repede. Anul viitor ar putea fi vizitat muzeul”, spune Gheorghe Românu.

Muzeul se întinde pe toată suprafaţa fostei mine, peste 1,5 hectare, fiind cel mai mare din țară. Aici intră toate clădirile care au făcut parte din fluxul tehnologic de scoatere a cărbunelui şi de preparare, toate urmând să fie reabilitate. Elementul inedit al muzeului, unic în România, va fi maşina de extracţie cu abur, soră cu cea de pe Titanic. Va fi reabilitat turnul puţului, cu o platformă belvedere și un lift în interiorul puţului.

„Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina” este un proiect finanţat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală este de 15,1 milioane de lei, din care 12,6 milioane lei contribuția UE și 2.5 milioane lei contribuția națională.

Scopul proiectului este impulsionarea dezvoltării locale şi zonale prin restaurarea, conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului de clasă A „ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA”, în vederea eliminării riscului accentuat de deteriorare a acesteia. Rezultate așteptate sunt creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural și natural și la atracțiile care beneficiază de sprijin, precum și restaurarea, protejarea și conservarea a două obiective de patrimoniu.

Sursă foto: destepti.ro

Facebook Comments
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available