Capcanele online la care sunt expuși copiii – tot mai periculoase și cu „clienți” tot mai fragili

 

Vârsta de la care este utilizat internetul a scăzut semnificativ în ultimii ani, în special la băieți și la copiii din mediul urban, iar rețelele sociale precum Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal devin tot mai populare printre copii și tineri, conform studiilor efectuate de Salvați Copiii România.

 

În 2019, când Facebook și Instagram erau cele mai populare rețele sociale, vârsta medie de începere a utilizării internetului era 9 ani. În 2023, lucrurile se schimbă semnificativ, vârsta medie la care copiii încep să navigheze pe internet coborând la 7,8 ani în cazul băieților (8,5 ani la fete) și la 7,7 ani la copiii care locuiesc în mediul urban (comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural).

 

Organizația Salvați Copiii a lansat „Ghidul siguranței pe Internet”, în cadrul unui eveniment organizat în capitală, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punându-se accent pe aspectele legislative și educaționale. Ghidul (care poate fi găsit aici: https://rb.gy/exv7l) este conceput ca un instrument esențial pentru profesori, părinți și elevi, fiind adaptabil pentru nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, astfel încât să răspundă nevoilor specifice ale grupului de elevi. Scopul ghidului este de a promova o abordare holistică a siguranței online, acoperind aspecte tehnice și de securitate, dar și dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor, cu accent pe crearea capacităților de comunicare lor și de relaționare în mediul online.

 

„Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază, responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare. Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toți copiii sunt pregătiți și protejați în fața provocărilor digitale ale secolului 21. O navigare informată și sigură pe Internet este esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. În plus, într-o lume în continuă digitalizare, capacitatea de a distinge și de a se proteja de potențialele pericole online devine o competență fundamentală pentru fiecare individ. Sperăm ca acest ghid să devină o resursă nelipsită în toate sălile de clasă din școlile din România și să îi ajute pe elevi și profesori deopotrivă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, moderatorul dezbaterii la care au luat parte reprezentanţi ai autorităților și partenerilor programului de siguranță online, printre care ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

 

 

Potrivit studiilor sociologice realizate de Organizația Salvați Copiii, există o creștere semnificativă a timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și a riscurilor la care aceștia sunt expuși în mediul online. În 2019, s-a observat că timpul excesiv petrecut pe internet era asociat cu nemulțumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online într-o zi școlară sau liberă. În comparație, în 2023, pentru 41% dintre copii, faptul că se simt plictisiți reprezintă o motivație pentru a comunica în mediul online, iar aceștia petrec perioade de timp mult mai extinse în mediul digital decât acum trei-patru ani. În cadrul sesiunilor de consiliere, copiii au dezvăluit că petrec, în medie, peste 8 ore pe zi pe internet.

 

În 2019, o parte semnificativă dintre copii au afirmat că se simt deranjați sau supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare. În studiul din 2023, se menționează că fenomene precum „cyberbullying” sau „sexting” sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale. Totodată, adolescenții semnalează că rețelele sociale ajută să confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.

 

„Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).”, informează reprezentanții Salvați Copiii. Conform cercetării intitulate „Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”, realizată de organizație în 2023, s-a constatat că mesageria prezintă cel mai mare risc de transmitere a informațiilor personale. Datele arată că fetele s-au expus acestui risc într-o proporție semnificativă mai mare decât băieții (86% vs 72%). Într-o notă îngrijorătoare, semnalează Salvați Copiii, „41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult: 20% dintre fete afirmă acest lucru, comparativ cu 7% dintre băieți”.

 

2023 este anul în care vârsta de utilizare a internetului a scăzut semnificativ, dar riscurile din mediul online sunt în creștere. Organizația Salvați Copiii lansează un apel la colaborare extinsă pentru combaterea riscurilor din mediul online la care sunt expuși copiii.

 

Sursă foto: Salvați Copiii 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available