Cărășean înșelat prin metoda „Accidentul”. Cum să vă feriți de escroci

 

Un bărbat din Caraș-Severin a căzut, recent, în plasa unor escroci care, sub pretextul că o rudă de-a sa a suferit un accident rutier, l-au convins să le dea o sumă de bani.

 

Metoda „Accidentul” continuă să facă victime. Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a fost sesizat cu privire la faptul că, în urma unui apel primit prin reţeaua de telefonie fixă, o persoană de 73 de ani ar fi fost înșelată cu o sumă de bani, sub pretextul că o rudă apropiată ar fi fost implicată într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.

 

În acest context, polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni ca, în cazul în care primesc un telefon de la „un binevoitor” care pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, să nu dea curs cererilor de acest tip și să nu trimită bani, deoarece există riscul major sa fie victima unei înșelăciuni.

 

În asemenea cazuri, trebuie să procedați astfel:

  • Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;
  • Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;
  • Chiar dacă cel care să sună „vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;
  • Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

 

De asemenea, polițiștii atrag atenția că este important ca persoanele vârstnice să fie informate şi sprijinite, pentru a nu deveni victimele acestor infractori. „Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări: în cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge niciun fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză); să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite; să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei”, transmit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available