UPDATE. Cărășenii din zona montană primesc bani pentru garduri electrice. Ca să se protejeze de lupi și urși!

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică, azi, programul „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, prin care se dorește instalarea a 1.000 de garduri electrice lângă locuințele frecvent atacate de urși. Iar prima dezbatere publică va fi chiar în Caraș-Severin, unde ministrul Costel Alexe, alături de ministrul Marcel Vela, au programată o vizită mâine, 23 iulie. În program este inclusă și o conferință de presă la prefectură, potrivit prefectului Cristian Gâfu.

Conform Ministerului Mediului, programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole sau livezilor. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Populația poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem, care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric.

Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea. „Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

Photo by Hans Veth on Unsplash

UPDATE, ora 19.05

Am primit de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor programul „vizitei de lucru a ministrului Costel Alexe în județul Caraș-Severin”, din data de 23 iulie:

11:00-13:00 – Vizită în teren: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului;

Ora 13:00 – Vizită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Lupac (oportunități foto/video/declarații);

Ora 14:00 – Vizită la fabrica de biciclete VeloCity Reșița;

Ora 15:00 – Întâlnire de lucru cu instituțiile deconcentrate ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor la sediul Prefecturii Caraș-Severin;

16:00-17:00 – Conferință de presă la sediul Prefecturii Caraș-Severin.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite