Carte-document, lansată la Muzeul Banatului Montan. 126 de mărturii ale copiilor unor etnici germani deportați din Banat în URSS

 

Muzeul Banatului Montan din Reșița va găzdui vineri, 10 martie, lansarea cărții „Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite”.

 

Apărută anul trecut la Editura Cosmopolitan Art din Timișoara, cartea „Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite” – editori: Albert Bohn, Werner Kremm, Peter Dietmar-Leber, Anton Sterbling și Walter Tonța, cu traducerea lui Sigrid Kuhn și a lui Werner Kremm – este o carte de mărturii culese de la copiii unor etnici germani din Banat care au fost deportați, în perioada 1945-1949, în Uniunea Sovietică.

 

„Este o carte a amintirilor a 126 de copii ai celor deportați, 126 de mărturii ale unor destine marcate pentru totdeauna de o decizie arbitrară, 126 de mărturii ale speranței și supraviețuirii. O prezumtivă vină colectivă a făcut ca din România să fie deportați în Uniunea Sovietică peste 70.000 de germani: părinți, copii, bunici, femei și bărbați. Dorința editorilor cu privire la acest volum este de a crea un teren favorabil înțelegerii mai aprofundate pentru subiectul în cauză, pentru înțelegerea afectiv-emoțională față de șvabii bănățeni, față de germanii din România, în general”, transmite managerul Muzeul Banatului Montan, Livia Magina.

 

Evenimentul de lansare a cărții „Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite” este organizat în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor din Banat și va avea loc vineri, 10 martie, cu începere de la ora 12.00, la Muzeul Banatului Montan.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite