Ultimele două mori de apă din Răcășdia care au supraviețuit trecerii timpului vor fi reabilitate de voluntari

 

Asociația Acasă în Banat organizează, la sfârșitul săptămânii viitoare, o nouă acțiune de voluntariat pentru salvarea unor mori de apă din Caraș-Severin. De această dată, voluntarii vor ajunge în comuna Răcășdia.

 

Toți cei care iubesc patrimoniul și frumusețile satului bănățean sunt așteptați să se alăture Asociației Acasă în Banat în încercarea de a salva morile de apă de pe râul Ciclova, comuna Răcășdia. „Este vorba despre două mori: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează, și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de nouă mori care existau în urmă cu un secol aici”, informează reprezentanții Asociației Acasă în Banat.

 

Acțiunea va avea loc sâmbătă, 18 martie, începând cu ora 08.00, în colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate. „Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune. Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală”, precizează Asociația Acasă în Banat.

 

Lucrările se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, vopsirea pieselor metalice ruginite și amenajarea zonei înconjurătoare și transformarea ei într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști. De asemenea, vor fi realizate lucrări de întreținere a canalului de alimentare cu apă – ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare. „Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune, irugă, care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 de metri până la Moara din Sat. Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă, fie pentru măcinat, fie cu scop turistic, este nevoie să efectuăm și aceste lucrări”, explică organizatorii acțiunii.

 

Voluntarii care doresc să participe la acțiune se pot înscrie completând formularul disponibil aici: https://forms.gle/6qjjn2NcCp6fnTc8A. Iar cei care doresc să ofere sprijin financiar pot face donații către Asociația Acasă în Banat cu mențiunea: Pentru morile de la Răcășdia – donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801; donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801; SWIFT/BIC: BTRLRO22; Revolut: 0748918091; PayPal: acasainbanat@gmail.com.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite