„8 MARTIE Happening” cu surprize

 

Ca în fiecare an de 8 Martie, voluntarii Centrului de Voluntariat Reșița și ai Centrului de Tineret Mansarda organizează și astăzi un eveniment inedit prin care țin să marcheze această sărbătoare a tuturor doamnelor și domnișoarelor.

 

Este vorba despre „8 MARTIE Happening”, o scurtă acţiune de animaţie de stradă ce include flori și surprize, care îi va surprinde pe mulți reşiţeni în mod plăcut. Astfel, două echipe de voluntari vor „acţiona” începând cu ora 12.30 în zone cu flux mare de trecători: Universitatea Eftimie Murgu – Centrul Civic al Reșiței, Podul de la Cultural și apoi în Govândari, în zona de la Victoria.

 

„Organizăm acest performance de 18 ani, multe generații de voluntari de la Mansarda s-au format trecând și prin acest gen de activitate. Nu numai atât, au contribuit la schimbare în comunitate. Dacă în primii ani când ne exprimam în acest fel, lumea ne privea sceptică și poate nu chiar binevoitoare, acum doamnele și domnișoarele reacționează cu bucurie, cu zâmbete, folosind cuvinte de încurajare, de la cea mai în vârstă până la cea mai tânără femeie căreia îi facem acest «cadou»”, aflăm de la Daniela Lupșan, consilier pentru tineret în cadrul Direcției Județene pentru Tineret Caraș-Severin.

 

„Happening” înseamnă „întâmplare” în sens larg, iar în sens restrâns, precizează organizatorii, definește un spectacol improvizat, în curs de desfășurare, la care participarea și spontaneitatea publicului joacă un rol esențial. Astfel de manifestări artistice sunt modalități de exprimare neconvenționale, care îmbină într-un mod cât mai original mai multe forme de artă. „Scopul nostru cu astfel de «întâmplări» – spune Daniela Lupșan – este acela de a anula distanța dintre realitate și creația artistică. Din zona artistică păstrăm trăsături, cum ar fi convenționalitatea, tendința spre semnificație, iar de la realitate se împrumută accidentalul, posibilitatea controlului asupra evenimentului, spontaneitatea comportamentului și dimensiunea banalității. Atât pentru voluntari cât și pentru cetățenii aflați în trecere pe lângă locul unde ne vom desfășura, va fi o situație nouă, de participare vag controlată, prin impunerea unei atmosfere particulare pe stradă. Prin sugerarea unei idei inițiale, plecând de la data de 8 Martie ca un bun pretext de a ne manifesta încercăm să contribuim la a schimba stereotipurile și atmosfera străzii”.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite